Lineer fark denklem sistemlerinin kararlı hale getirilmesi için bir algoritma
An algoritm for stabilization of difference linear equation systems
  1. Tez No: 178867
  2. Yazar: ALİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYDAR BULGAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer fark denklem sistemleri, kararlılık, kontrol sistemi, kararlı hale getirilebilirlik, kontrol edilebilirlik, * - regüler matris, Linear difference equation system, stability, control system, stabilization, controlability, * -regular matrix
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tezde, literatürde m noktadan kontrol sistemi olarak adlandırılan x(n +1) = Ax(n) + Bu(n), n = 0,1,2,... fark denklem sistemi için n ? ? , || x(n) ||? 0 şartını sağlayan bir u(n) = Kx(n),n = 0,1,2,... kontrol dizisinde K matrisini varlığını araştıran varsa bu K matrisini hesaplayan bir algoritma verilmiştir. Burada A, N boyutlu, karesel, reel bir ? * - regüler matris; B, N satır m sütunlu reel bir matris; (A, B) ? - kontrol edilebilir bir çift ve {x(n)},n = 0,1,2,... N boyutlu bir sütun vektör dizisidir. Bu doğrultuda, Sima 1981'de verilmiş olan algoritma esas alınarak bu algoritmanın adımlarına yeni yaklaşımlar getirilmiştir. Ayrıca kontrol edilebilirlik ile kararlılık arasındaki ilişki verilmiştir. Bir matrisin ? * - regüler matris olup olmadığını araştıran bir algoritma ile verilen (A, B) çiftinin ? - kontrol edilebilir olup olmadığını araştıran bir algoritma verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the existence of a matrix K in the control sequence u(n) = Kx(n),n = 0,1,2,... and if exists, an algorithm for its calculation have been investigated, which appears in the system of difference equations x(n +1) = Ax(n) + Bu(n), n = 0,1,2,... known as the control system from m-points, subject to condition || x(n) ||? 0 as n ? ? where A is a real ? * - reguler square matrix of order N; B is a Nxm real matrix; (A, B) is a ? -controllable pair, and {x(n)},n = 0,1,2,... denotes a sequence of columns vektors. In this regard, based on the algorithm presented by Sima (1981) new approaches were introduced. In addition, the relation between controlability and stability have been given. An algorithm which investigates whether ? * -reguler matrix or not and algorithm which investigates whether the pair of (A, B) is ? -controllable or not have given.