Altıncı sınıf öğrencilerinin uzamsal yeteneklerini somut modeller ve bilgisayar uygulamaları ile geliştirme çalışmaları
The study of improving the spatial ability of sixth grade students? with concrete models and computer practising
  1. Tez No: 178922
  2. Yazar: BELMA YOLCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTAÇ KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzamsal yetenek, uzamsal düşünme, uzamsal görme, somut modeller, bilgisayar uygulamaları, düzlem tasvirleri, Spatial ability, spatial visualization, spatial orientation, concrete manipulatives, computer practising, paper representations
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin uzamsal yeteneklerini geliştirebilmektir. Bu amaca uygun olarak ilköğretim matematik öğretim programı, geometri öğrenme alanı, geometrik cisimler alt öğrenme alanı kapsamında; birim küplerle oluşturulmuş yapıların farklı yönlerden görünümlerini çizebilme, yüzlerinin farklı yönlerden görünümlerine ait çizimleri verilen yapıları birim küplerle oluşturabilme ve izometrik kâğıda çizebilme, çizimleri verilen yapıları çok yüzlülerle oluşturabilme, çok yüzlülerle oluşturulan yapıların görünümlerini çizebilme kazanımlarına yer verilmektedir. Bu çalışmada uzamsal yetenekler, ilköğretim matematik öğretim programındaki kazanımlarla sınırlandırılmıştır. Bu sınırlandırma çerçevesinde, ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin, birim küplerle oluşturulmuş üç boyutlu yapılardaki birim küp sayısını bulma, bu yapıların farklı yönlerden görünümlerini çizme, yüzlerinin farklı yönlerden görünümlerine ait çizimleri verilen yapıları birim küplerle oluşturma yeteneklerinin ne düzeyde olduğunu belirlenerek, bu becerilerinin somut materyaller ve bilgisayar uygulamaları ile hangi oranda geliştirilebileceği araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Eskişehir İli, Sivrihisar İlçesi, Cumhuriyet İlköğretim Okulu altıncı sınıfta okuyan 20 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden ?Araştırmacı Öğretmen Yöntemi? kullanılarak veri toplanmıştır. Çalışmanın veri kaynaklarını, uygulamadan önce ön test olarak yapılan ve öğrencilerin uzamsal yetenekleri konusunda bulundukları seviyeyi belirleme amaçlı uygulanan test, uygulama sürecinde öğrencilerle yapılan görüşme ve gözlem notları, resim ve video çekimleri ve uygulama sonrasında yapılan son test sonuçları oluşturmaktadır. Bu kaynaklardan elde edilen nitel veriler analiz edilerek bu uygulamanın etkililiği belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonunda bu çalışmanın ilköğretim matematik öğretim programının kazanımlarında belirtilen uzamsal yetenekleri geliştirmede etkili olduğu görülmüştür. Bu araştırmanın öğretimin niteliğinin arttırılmasıyla ilgilenen tüm eğitimcilere ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research, is to improve the spatial ability of the 6th grade students. Appropriate to this goal, in the extent of primary education Mathematics curriculum programme, learning field of geometry, bottom learning geometric materials; to draw different views of structures formed from the cubes of units and draw in isometric paper, to form the construction of structures with many faces, give importance to the gains like drawing the views of structures formed with many faces. In this research, spatial abilities are limited with the gains in Mathematics curriculum programme in primary education. In the view of this limit; it is searced by determining the level of their skills of forming the structures given with the different views that how much 6th students can improve their ability to find the number of cube of units formed with units in three dimensions structure, to draw these structures given different views with concrete manipulatives and computer practising. The source of this research is formed by twenty 6th grade students in Cumhuriyet Primary School in Sivrihisar in Eskişehir. In this research the data was collected by using the the qualitative searching method ?Researcher Teacher Method?. The sources of data in this study are the tests carried out before the research to find the level about the spatial ability, the video records, pictures, the results of the tests, notes of conversation and observation done with the students. We tried to define the effects of this research; by the helping of the qualitative data acquired from these sources.At the end of this research; it is seen that gains which are gained in Mathematics curriculum Programme are effective in improving the spatial abilities. It is thought that this research will enlighten to all of the teachers who are interested in this subject.