Adamantane ve türevlerinin Aspergillus niger ve Fusarium solani ile biyotransformasyon reaksiyonlarının incelenmesi
Investigation of the biotransformation reactions of adamantane derivativesby Aspergillus niger and Fusarium solani
- Tez No: 178936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Patojen, Adamantane, Biyotransformasyon, Aspergillus niger ve Fusarium solani, Pathogen, Adamantane, Biotransformation, Aspergillus niger and Fusarium solani
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada adamantane ve türevlerinin Aspergillus niger ve Fusarium solani fungal kültürleri ile biyotransformasyon reaksiyonları incelenmiştir.Bu amaçla ayrı ayrı 1-adamantanol, 2-adamantanol ve adamantan-1-karboksilik asit bileşikleri oda sıcaklığında en az 7 gün boyunca sıvı besiyeri içinde Aspergillus niger ve Fusarium solani ile inkübe edildi ve biyotransformasyonları incelendi. Metabolitlerin varlığı ince tabaka kromatografisi yardımıyla tespit edildi. Kolon kromatografisi ile saflaştırılan metabolitlerin 1H-NMR ve 13C-NMR spektrumları alındığında, metabolitlerin bozundukları tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this work was to investigate the biotransformation reaction of adamantane and its derivatives by Aspergillus niger and Fusarium solani.For this purpose, 1-adamantanemethanol, 2-adamantanol and 1-carboxciadamantane compounds were incubated by A.niger and F.solani on an orbital shaker at room temperature for 7 days. The existence of metabolits were determined by thin layer chromatography. They were purified with column chromatography and their 1H-NMR and 13C-NMR spectra showed that these metabolits were decomposed.