Endüstriyel tip bir bisküvi fırınının analitik ve deneysel analizi
The empirical and analytical analyse of biscuit baking for industrial ovens
  1. Tez No: 178972
  2. Yazar: ÖMER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. L. BERRİN ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Brülör, Fırın, Yanma, energy saving, energy cost, oven, burner, back type burner, cooking belt, chimney, combustion
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Enerji tasarrufu çalışmaları , kullanılan enerji miktarının değil ürün başına tüketilen enerjinin azaltılmasına yönelik yapılmalıdır. Enerji maliyetlerini düşürmek için aynı miktardaki mal veya hizmetleri daha az enerji veya aynı miktar enerji ile daha çok mal ve hizmet üreterek, ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması için çalışmalar yapılmaktadır.Bisküvi işletmelerinde pişirme endüstriyel tip fırınlarda gerçekleştirilmektedir. Tez çalışmasında bek tipi brülörlerin kullanıldığı endüstriyel tip fırın için enerjinin kayıp analizi yapılmıştır. Fırınların verimleri %20 gibi oldukça düşük seviyelerde olduğu tespit edilmiştir. Diğer kayıplara bakıldığında pişirici bant, bacadan atılan ısı,fırın kaportalarından kaçaklar ve yanmanın verimsizliği olarak tespit edilmiştir.Bacadan atılan ısı miktarı azaltılarak yakılan brülör sayısı düşürülerek tek bir fırında yıllık kullanılan doğalgaz maliyeti %24 azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy saving studies must be done according to decreasing consumption energy per product amount; instead of amount of used energy. For decreasing energy costs; studies are done aimed at increasing competition ability in national and international market area with production of more product or service with same amount of energy or same amount of product/service with less energy.In the biscuit production operations; cooking are realized in the industrial type ovens. In this thesis study; for industrial type oven in used back type burner, energy loss analyses are done. Oven efficiencies have been determined as %20, rather low level. Result of investigation other losses are determined as cooking belt, waste heat on chimney, leakage on oven plate and inefficiency of combustion. With decreasing waste heat on chimney and decreasing number of worked burner; annual used natural gas cost has decreased by 24% for one oven.