İlköğretim öğrencilerinin algıladıkları anne-baba tutumunun diskriminant analiziyle belirlenmesi ve benlik saygısı ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi üzerine bir uygulama
An application on determining the parenting style of elemantary students with discriminant analysis and evaluating its relationship with self esteem
  1. Tez No: 179010
  2. Yazar: BETÜL YAPRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, Anne-Baba Tutumu, Diskriminant Analizi, Benlik Saygısı, Attitude, Parenting style, Discriminant analysis, Self Esteem
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısma 2006-2007 yılında Eskisehir'de bulunan ilköğretim çağındaki öğrencilerin anne-baba tutumlarının diskriminant analizi ile belirlenmesi ve sonrasında ise öğrencilerin benlik saygısı ile arasındaki iliskiyi belirleyebilmek amacıyla yapılmıstır. Bu amaca yönelik olarak öncelikle tutum, anne-baba tutumu ve anne-baba tutumlarının çocuklar üzerindeki etkilerine ve Rosenberg Benlik Saygısı kavramına değinilmistir. Bu arastırmada, ilk olarak Kuzgun (1972) tarafından gelistirilen ve daha sonra değisikliklerle revizyonu yapılan anne-baba tutum envanteri Eskisehir' deki ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine uygulanmıstır; Eskisehir'de bulunan 8 okulun (Ali Fuat Cebesoy ?lköğretim Okulu, Battalgazi ?lköğretim Okulu, Ziya Gökalp ?lköğretim Okulu, Sehit Ali Gaffar Okkan ?lköğretim Okulu, Murat Atılgan ?lköğretim Okulu, ?brahim Karaoğlanoğlu ?lköğretim Okulu, Sami Sipahi ?lköğretim Okulu, Emek ?lköğretim Okulu) 2006-2007 yılındaki 8. sınıf öğrencileri örneklem olarak belirlenmis ve analize tabi tutulmak üzere 834 anket elde edilmistir. Arastırmanın sonucunda anne ve babaların tutumları diskriminant analizi ile dört gruba (demokratik, otoriter, koruyucu, ilgisiz) ayrılmıs ve doğru sınıflandırma oranı oldukça yüksek çıkmıstır. Sınıflandırma sonucunda en çok sıklığa sahip demokratik anne-baba tutumu çıkarken, en az sıklığa sahip otoriter anne-baba tutumudur. Öğrencilerin kendilerine dair algıladıkları benlik saygısı ?Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği? ile değerlendirilmis, ?yüksek benlik saygısı? ve ?düsük benlik saygısı? olarak iki grupta incelenmistir. Diskriminant analizi ile belirlenen Anne-baba tutumu ile öğrencilerin benlik saygısı, sahip olunan kardes sayısı, öğrenim görülen okul, annebabalarının eğitim düzeyleri ve meslekleri, arasındaki iliski incelenmis, istatistiksel olarak anlamlı bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to determine the parenting styles of students who attend elemantary school at 2006-2007 school year in Eskisehir using discriminant analysis and to determine the relationship between parenting styles and self-esteem. For this purpose, the terms of attitude, self-esteem and parenting style were introduced and the effects of parenting styles on children was clarified. In thi study, the Parenting Style Inventory which was developed by Kuzgun(1972) and was revised with some changes was administered to a sample of 8 graders in Eskisehir. The schools in which the scales were administered were Ali Fuat Cebesoy Elemantary School, Battalgazi Elemantary School, Ziya Gökalp Elemantary School, Sehit Ali Gaffar Okkan Elemantary School, Murat Atılgan Elemantary School, ?brahim Karaoğlanoğlu Elemantary School, Sami Sipahi Elemantary School, Emek Elemantary School). The sample of the study included 834 8th grade students who attend these schools at 2006-2007 school year and also 834 forms were gathered to analyse. As the result of the study, the parenting styles were categorized into four types (democratic, authoritarian, protective and neglectful) using discriminant analyse and the accuracy of discrimination was found as high. The results of the discrimination showed that the most frequent parenting style was democratic style and the least frequent style was authoritarian parenting style. The perceptions of students toward themselves were measured by means of Rosenberg Self-esteem Scale. They were examined in the light of two categories which were high self-esteem and low self-esteem. The relationships between the parenting styles determined via discriminant analyse and self-esteem, the number of sisters and brothers, the school, the level of education of parents and their jobs were investigated and found as statistically significant.