Halotolerant funguslarda enzin taranması ve tuz konsantrasyonunun etkisi
Screening of enzymes in halotolerant fungi and effect of salt concentration
  1. Tez No: 179011
  2. Yazar: NALAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMRA İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrofungus, ekstremofil, ekstremozim, enzim, amilaz, lipaz ve proteaz, Microfungus, extremophiles, extremozym, halotolerant, enzyme, amylase, lipase and protease
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Son yıllarda çok düsük ve yüksek sıcaklık, pH, tuz ve basınç gibi ekstrem ortamlarda yasayan çesitli mikroorganizmalara rastlanmıstır, bunlara ekstremofil olarak adlandırılmıstır. Bu mikroorganizmalardan elde edilen ekstremozinlerin (enzimlerin) ekstrem kosullarda kararlı olmaları endüstriyel amaçlı enzim üretiminde tercih edilmelerini sağlamıstır. Bu çalısmada tuzlu topraklardan izole edilen 25 farklı taksona ait 104 mikrofungus izolatı tarafından amilaz, lipaz ve proteaz sentezleme yetenekleri incelenmistir. Ayrıca bu çalısmada, en iyi aktivite gösteren izolatlar tarafından bu enzimlerin üretimi üzerine tuz konsantrasyonunun etkisi arastırılmıstır. Arastırma sonucunda incelenen izolatların büyük bir kısmının proteaz (%80), amilaz (%51) ve lipaz (%41) olmak üzere çesitli enzimatik aktivitelere sahip olduğu belirlenmistir. Amilaz üretimi için P. chryosegenum; lipaz için A. versicolor ve proteaz için A. niger en yüksek aktivite gösteren türlerdir. Enzim üretimi yüksek olan türlerin enzim aktivitesi üzerine tuz konsantrasyonun etkisi incelenmistir. %2,5-10 tuz konsantrasyonunda amilaz P.chrysogenum (2.10.3); lipaz A. versicolor (4.10.1), P.chrysogenum (2.10.3) ve P. aurantiogriseum (7.5.2); proteaz A. niger (6.10.6) ve A. flavipes (9.10.8) en iyi sonuç gösteren türlerdir. Çalısmamızın sonucunda, tuz konsantrasyonunun artmasıyla izolatların enzim üretim yeteneklerinin azaldığı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In the recent years, various microorganisms which live in extreme circumstances such as pH, salt, pressure, the low and high temperatures have been come across and they have been named as extremophiles. Deterministic nature of extremozym (enzymes) which are being extracted from such microorganisms provided them to be preferred in the industrial orientated enzymes production. In this study amylase, lipase and protease production by 104 microfungi isolates belonging to 25 different taxa, isolated from salty soils has been investigated. Furthermore, the effect of salt concentraction on production of such enzymes by the best activity- shown isolates has been researched in this study. Research results indicate that most of the isolates investigated have various enzymatic activity such as lipase (%41), amylase (%51) and protease (%80). P. chrysogenum for amylase production, A. versicolor for lipase and A. niger for protease production appear to be the highest activity shown types. The effect of salt concentraction on enzymes activity of the species that have high enzyme production has also been studied. The species that show the best results in the %2,5 -10 salt concentraction are as follows: amylase P. chrysogenum (2.10.3); lipase A. versicolor (4.10.1), P. aurantiogriseum (7.5.2) and P. chrysogenum (2.10.3) and protease A. niger (6.10.6) and A. flavipes (9.10.8). Finally, ability of the enzyme production of the microfungi isolates was observed to notably decrease, when the salt concentration increase in the medium.