The perceptive analysis of the effect of proactive maintenance scheduling on maintenance costs and airline profitability: A case study of Turkish Airlines Technic
Perceptive analysis of the effect of proactive maintenance scheduling on maintenance costs and airline profitability: A case study of Turkish Airlines Technic case
  1. Tez No: 771107
  2. Yazar: BERKCAN OKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Sivil Havacılık, Uçak Mühendisliği, Finance, Civil Aviation, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım maliyetleri, havayolu karlılığı, havayolu maliyetleri, havacılık ve finans, proaktif uçak bakım planlaması, uçak yer zamanları, Aircraft ground times, airline costs, airline profitability, aviation and finance, maintenance costs, proactive aircraft maintenance planning
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Havacılık sektörünün içerisinden geçtiği yüksek ivmeli gelişim trendi, havayolları arasında yoğun bir rekabet ortamı oluşmasına sebep olmuştur. Sektörde gözlenen yoğun rekabet ve kar oranlarındaki büyük düşüşler asli gelirlere ilaveten gider ve maliyetlerin de düşürülmesinin önemini artırmıştır. Bu bağlamda tüm havayolları, kendi maliyetlerini düşürmek için çok çeşitli yöntemler denemekte ve uygulamaktadır. Bakım maliyetleri toplam maliyetlerin içerisinde önemli yere sahip maliyet kalemlerinden bir tanesidir. Diğer tüm maliyetler gibi bakım maliyetlerini düşürmek için de çeşitli yöntemler denenmektedir. Bu yöntemlerden bazılarının maliyetleri olumlu yönde etkilediği görülmüş ve uygulanmaya başlamıştır. Proaktif bakım planlaması bakım maliyetlerini düşürmeyi ve havayolu karlılığını artırmayı amaçlayan yöntemlerden bir tanesidir ve birçok havayolu tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Proaktif bakım planlaması yöntemi ile bakım maliyetlerinin ve karlılığı etkileyen yer zamanının minimuma indirilmesi, bakım için gerekli adam-saat harcamasının azaltılması, devam eden arızaların ve komponent değişimleri için gereken sürelerin ve materyal kullanımlarının da minimuma indirilmesi hedeflenmekte ve gerçekleştirilmektedir. Türk Hava Yolları, proaktif bakım planlaması yönetimini efektif bir şekilde kullanan sayılı şirketler arasında yer almaktadır. Ancak bazı proaktif bakım uygulamaları tartışmalı bir konu olarak görülmektedir. Bundan dolayı, bu çalışmada proaktif bakım planlamasının bakım maliyetlerine ve havayolu karlılığına etkisinin sektör lideri konumundaki Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. çalışanları üzerindeki algısal analizinin yapılması amaçlanmıştır. Bu çalışma 133 Türk Hava Yolları Teknik personelinden oluşan bir örneklemle nicel anket kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çeşitli görevlerde yer alan personeller bakım aktivitelerinde bulunan departmanlardan seçilmiştir. Çalışanlar üzerinde yapılan anket, çalışanların proaktif bakım planlaması hususundaki algısını ölçen soruların yanı sıra, çalışanların demografik özelliklerinin ve tecrübe durumlarının, konu hakkındaki görüşlerini etkileyip etkilemediğini ölçen değişkenleri de kapsamaktadır. Bu çalışmada kullanılan veriler çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak toplanmış ve SPSS sürüm 22 ile analiz edilmiştir. SPSS analizi için birbirinden bağımsız verilerin kıyaslanmasında en uygun yöntem olan ki-kare (Chi-Square) ve Fisher's testleri kullanılmıştır. Çalışma proaktif bakım planlamasının bakım maliyetlerini düşürücü etkide, havayolu karlılığını ise artırıcı etkide bulunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The accelerated development trend that the industry is going through has created an intensively competitive environment between global airlines. Intense competition in the sector and the pronounced decline in profit rates have increased the importance of reducing expenses and costs, in addition to the management of incomes. Towards this aim, airlines implement various methods to reduce their own costs. Maintenance comprises one of the significant expenses incurred by airlines, while airlines adopt various approaches in their cost-reduction efforts, including general maintenance enhancement programs. It has been seen that some of these methods positively affect cost-reduction efforts that have begun to be implemented. Proactive maintenance planning, on the other hand, is considered one of the methods aimed at reducing maintenance costs and thus increasing airline profitability and is actively used by many airlines. Turkish Airlines is playing a leading role in the effective use of proactive maintenance planning management. However, some proactive maintenance practices are controversial. In order to clear the air about these controversies, this research was carried out to make a perceptive analysis of the Turkish Airlines Technic employees. I carried out this study by using a quantitative survey with a sample of 133 Turkish Airlines Technic staff, which consists of technicians, engineers, planning staff, clerks, and managers. Staff was chosen among departments relating to maintenance. Besides questions that measure the perception of Turkish Airlines Technic staff on the effects of proactive maintenance scheduling on maintenance costs and airline scheduling, some questions relating to demography and experience are also posed. The data which is obtained as a result of this study were collected using an online survey method and analyzed with SPSS version 22. Chi-square and Fisher's tests, which are the most appropriate methods for comparing independent variables, were carried out to analyze the results.