Viral Hemorajik Septisemi (VHS) virüsünün Trabzon, Yomra koyunda Mezgit (Merlangius merlangus euxinus) populasyonunda yayılımı, mevsimselliği ve kültür balıkçılığına etkisinin belirlenmesi
Determining occurence of Viral Hemorrhagic Septicemi (VHS) virus in whiting (Merlangius merlangus euxinus) population and its impact on farmed fish in Yomra bay
- Tez No: 179163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Mikrobiyoloji, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Microbiology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Viral Hemorajik Septisemi, Mezgit, Gökkuşağı Alabalığı, Black Sea, Viral Hemorrhagic Septicemia (VHS), Whiting, Rainbow trout
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yetiştiricilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma, 2007?2008 yılları arasında Trabzon ili Yomra koyunda Viral Hemorajik Septisemi (VHS) virüsünün mezgit (Merlangius merlangus euxinus) stoklarındaki dağılımını ve kültür balıkçılığına herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma boyunca Yomra koyunda kurulmuş iki farklı işletmeden toplam 439 adet gökkuşağı alabalığı (Onchornychus mykiss), ortalama 7 balık 1 grup olacak şekilde, toplam 69 grupta incelenmiştir. Bu işletmelerin etrafından toplam 864 adet mezgit dip ağları ile yakalanarak, 5?7 balık 1 grup olacak şekilde, toplam 71 grupta incelenmiştir. Balıkların karaciğer, böbrek ve dalaklarından örnekler alınarak CHSE?214 hücre kültürüne ekim yapılmış ve 15ºC'de inkübe edilmiştir. Ekim yapıldıktan sonraki üçüncü günden itibaren 14 gün boyunca inverted mikroskop ile sitopatik etki (CPE) oluşumu izlenmiştir.Gökkuşağı alabalıklarından alınan örneklerde CHSE?214 hücre kültüründe herhangi bir CPE görülmezken mezgit balıklarında Mart-Nisan 2007 ve Şubat-Mart 2008 aylarında alınan örneklerde VHS virüsü için karakteristik olan CPE benzeri bir CPE oluşumu görülmüştür. Çalışmanın yapıldığı bölgede, VHS virüsünün Ocak-Nisan ayları arasında mezgit stoklarında yayılım gösterdiği belirlenmiştir. Mezgit balıkları ile kültürü yapılan gökkuşağı alabalıkları arasında VHS virüsünün transferine rastlanmamıştır. Bu çalışma ile Türkiye'de mezgit balıklarından VHS virüsü ilk kez rapor edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the seasonal occurrence of Viral Hemorrhagic Septicemia Virus (VHSV) in whiting (Merlangius merlangus euxinus) stocks and its impacts on aquaculture in Yomra coast of Trabzon in The Eastern Black Sea. Totally 439 rainbow trout (Onchornychus mykiss) (69 pools) were sampled from two commercial marine fish farms located off the Yomra bay. At the same period, around the cage site totally 864 whiting (M. merlangus euxinus) (71 pools) were captured with deep nets. Pooled samples of internal organs (kidney, spleen and liver) from trout and whiting were examined for the presence of VHSV by inoculation on CHSE?214 cells and incubated at 15ºC. After third day of inoculation, inoculated cell cultures were examined daily with inverted microscobe for the development of a cytopathic effect (CPE). VHSV related CPE was not observed in any of the samples taken from rainbow trout. However, whiting sampled March through April 2007 and February through March 2008 showed characteristic CPE for VHS virus on the CHSE?214 cells. No evidence of virus transfer between whiting and cultured rainbow trout was observed during the study. This is the first study reporting VHS virus from whiting in Turkey.