Doğrusal hareketli asenkron motor sürücülü mekanik osilatör ve evirici ile kontrolü
Mechanical oscillator driven by linear induction motor and it?s control with inverter
  1. Tez No: 179169
  2. Yazar: MURAT KÜÇÜKALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. SEFA AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Hareketli Mekanik Osilatörler, Tüpsel Yapılı DoğrusalHareketli Asenkron Motor, Altı Adımlı Evirici, Linear Mechanic Oscillators, Tubular Structured Linear Induction Motor, Six-Step İnverter
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde birçok sistemde doğrusal hareket, dairesel hareket sağlayan döner hareketli elektrik motoru ve motor tarafından hareket ettirilen bir kayış veya dişli sistemi ile kurulan mekanizmalar ile gerçekleştirilmektedir. Döner hareketi doğrusal harekete dönüştürmek için bütün bu ilave alt sistemler gereklidir. Bu ilavelerden dolayı sürtünme kayıpları, eylemsizlik momentinde ve sistemin toplam kütlesinde artma olur. Fakat daha az hareketli parça, kayıpların azaltılması ve daha uzun sürede daha az bakım ihtiyacı gibi özellikler bu tür sistemlerden beklenen özelliklerdir. Bu gereksinimleri karşılamak için ilave sistemleriyle birlikte döner hareketli motor yerine bir tüpsel yapılı doğrusal hareketli asenkron motor tasarımı amaçlanmış ve gerçekleştirilmiştir.İlk bölümde, doğrusal hareketli motorların yapısı, çeşitleri ve uygulama alanları, davranış kriterleri ve tasarım detayları hakkında bazı bilgiler verilmiştir. Ayrıca motor kontrol devresi ve altı adımlı eviricilerden bahsedilmiştir.İkinci bölümde, mekanik bir osilatör olarak Tüpsel Yapılı Doğrusal Hareketli Asenkron Motor tasarımının gerçekleştirilmesi ve kontrol devresi anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, bazı deneysel sonuçlar elde edilerek motor ve elektronik kontrol sisteminin nasıl daha verimli hale getirilebileceği hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mechanical Oscillator Driven By Linear InductionMotor And It?s Control With InverterToday, linear motion in numerous systems is realized by means of a mechanism set up by a conventional (rotary) electric motor providing circular motion and a belt system or gear system activated by the motor. All these subsystems are necessary to convert rotary motion to linear motion. Because of these additions, some problems occur such as frictions losses, increment in moment of inertia and mass of total system. But fewer moving parts, reducing losses and longer system life with less maintenance are features expected in such systems.To meet these requirements, a tubular constructed linear induction motor design has been proposed to use instead of rotary motor with other additional systems and then realized.In the first chapter, some information is given about structures, types and applications of linear motors and actuators, performance criterions and desing tips. The circutry of the motor control and six-step inverter are mentioned as wellIn second chapter, the realization of the Tubular Structured Linear Asynchronous Motor design as a mechanic oscillator and the control circuitry are explained.In the third chapter, some experimental results are obtained to make suggestions about how to increase efficiecy of the motor and control system.