Ağrı ilinde hazır olarak satışa sunulan kıyma örneklerinin Salmonella spp. yönünden incelenmesi
Investigation of Salmonella spp. from minced meat samples sold in the region of Agri
- Tez No: 179382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ULUKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hazır kıyma, Salmonella enterica subsp. salamae, Ağrı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Ağrı ilinde satışa sunulan hazır kıymalarda Salmonella spp.'nin varlığının izolasyonu ve tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Ağrı'daki kasaplardan, marketlerden ve şarküterilerden 60 adet kıyma örneği toplanmıştır. Örnekler peptonlu su ve Rappaport vassiliadis soy broth ile yapılan önzenginleştirme sonrasında sırasıyla Salmonella-Shigella agar, XLD agar ve MacConkey agara ekildi. Pozitif sonuç veren şüpheli Salmonella kolonilerine biyokimyasal testler yapıldı. 60 kıyma örneğinin 15 adetinde Salmonella enterica subsp. salamae türü olduğu saptandı ve kıymaların kontaminasyon düzeyinin % 25 olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed at the isolation and detection of Salmonella spp. in ground meat samples sold in Agrı city. For this aim, sixty ground meat samples were purchased from butchers, markets and delicatessens in the city of Agri. The samples were initally cultured on Salmonella?Shigella agar and then subsequently transferred onto XLD agar and MacConkey agar after enrichment in Peptone water and Rappaport Vassiliadis soy broth. Presumptive Salmonella colonies were subjected to conventional phenotypic and biochemical tests. Salmonella enterica subsp. Salamae was observed in fifteen samples (25%) of the sixty minced meat samples examined. Key words : Ground meat, Salmonella enterica subsp. salamae, Agri