Tavşanlarda akut parasetamol uygulamasının karaciğerdeki CuZn-SOD, GSH Px ve katalaz enzimlerinin mRNA seviyelerine etkisi
The effects of acute paracetamol application to the rabbit lever mRNA levels of CuZn-SOD, GSH Px and catalese
- Tez No: 179383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜM AKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: RT-PCR, mRNA, free radicals, CuZnSOD, GSH-Px, CAT and GAPDH
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Parasetamol agrı kesici ates düsürücü olarak kullanılan bir ilaçtır. Karaciger ve böbrekte metebolizma edilir. Diger birçok ilaçta oldugu gibi Parasetamol de metabolize olurken vücutta serbest radikal olusumunu arttırmaktadır. Vücut bu radikalleri ortadan kaldırmak için antioksidan savunma sistemleri gelistirmistir. Süper Oksit Dismutaz (SOD), Katalaz (CAT) ve Glutatyon Peroksidaz (GSH-Px) bu sistemlerin en önemli enzimlerindendir. Bu tezde Parasetamolün tavsan karacigerindeki etkileri moleküler düzeyde arastırıldı. Parasetamol grubundaki tavsanlara 500mg/kg vücut agırlıgı oranında intraperitonal yolla Parasetamol verildi ve uygulamadan 4 saat sonra kesim islemi yapıldı. Karaciger dokusundan alınan parçalardan toplam RNA saflastırıldı ve PoliT primeri kullanılarak ters transkripsiyon reaksiyonu ile cDNA elde edildi. Polimeraz Zincir Reaksiyonları ile CuZnSOD, GSH-Px, CAT ve kontrol amaçlı GAPDH için spesifik primerler kullanılarak istenilen büyüklükte DNA ürünleri elde edildi. Agaroz jelinde kosturulan enzim RT-PZR bantlarının GAPDH RT-PZR bandına oranları karsılastırılarak semikantitatif mRNA analizleri yapıldı. Bu analiz sonucunda parasetamol uygulamasının CuZnSOD, GSH-Px, CAT mRNA seviyelerinde herhangi bir degisiklige neden olmadıgı görüldü. Anahtar kelimeler ; RT-PZR, mRNA, serbest radikaller, CuZnSOD, GSH-Px, CAT ve GAPDH.
Özet (Çeviri)
Paracetamol is a drug that is used for its analgesic and antipyretic properties. It is metabolized in liver and kidneys. As other drugs, Paracetamol increases the amount of free radicals in the body during metabolism. The body developed several antioxidant defense systems to combat these radicals. Superoxide Dismutase (SOD), Catalase (CAT) and Glutathione Peroxidase are the most importants of these enzymes. In this thesis, the effects of Paracetamol on rabbir liver was studied. Paracetamol was injected intraperitoneally as 500 mg/kg body weight to paracetamol group animals and they were killed 4 hrs later. Total RNA were isolated from liver samples and cDNA was made with PolyT primer in revers transcription reaction. Desired lengths of DNA from Polimerase Chain Reactions were obtained by using specific primers for CuZnSOD, GSH-Px, CAT and GAPDH control. Enzyme RT-PCR bands from agarose jells were analyzed semiquantitatively by comparing them with GAPDH RT-PCR bands. As a result, it was observed that mRNA levels of CuZnSOD, GSH-Px, CAT was not influenced from Paracetamol application.