Pistacia türleri tohumlarının soxhlet ve süperkritik akışkan ekstraksiyonu, yağ asidi içeriğinin GC-MS ile belirlenmesi
Soxhlet and supercritical fluid extraction of pistacia seeds and determination of fatty acid content by GC-MS analysis
- Tez No: 179384
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pistacia türleri tohumları, geleneksel ekstraksiyon, soxhlet ekstraksiyonu, süperkritik akıskan ekstraksiyon, subkritik ekstraksiyon, GC-MS analizi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada, Türkiye'nin özellikle Dogu ve Güney Dogu Anadolu Bölgelerinde dogal olarak yetisen yabani bir yaglı tohum bitkisi olan Pistacia (bıttım) türlerinin tohumlarından geleneksel metodlar, soxhlet metodu ile süperkritik akıskan ve subkritik çözücü ekstraksiyonu yoluyla yag ekstrakte edildi. Kullanılan ekstraksiyon tekniklerinin verimi ve etkililikleri karsılastırıldı. Çalısmada çözücü olarak n-hekzan, aseton ve metanol kullanıldı. Elde edilen yag, metil esterlerine çevrilerek GC-MS analizine tabi tutuldu. Böylelikle bıttım tohumu yagının yag asidi içerigi belirlendi. Soxhlet ekstraksiyonlarında en yüksek verim n-hekzan ile yapılan deneylerden elde edildi (% 50,4). Bunu % 47,6 ile aseton ve % 21,5 ile metanol ile yapılan ekstraksiyonlar izledi. Süperkritik ve subkritik ekstraksiyon deneylerinde en yüksek verim yüzdelerine süperkritik aseton ve n-hekzan deneylerinde ulasıldı (sırasıyla % 50,5 ve % 49,8). Bu degerleri süperkritik metanol ekstraksiyonu % 22,0 ile takip etti. Bu sonuçlara göre n-hekzan ve aseton'un yag ekstraksiyonu için metanol'e göre daha uygun çözücüler oldukları bulundu. Subkritik ekstraksiyonların da geleneksel metodlara göre daha etkili oldugu görüldü. Sıcaklık ve ekstraksiyon süresinin genel olarak verimi artırdıgı bulundu. En uygun ekstraksiyon süresinin 30 dakika oldugu tespit edildi. GC-MS analizleri de, bıttım yagının % 67,25 oleik asit, % 16,13 palmitik asit, % 13,23 linoleik asit ve % 3,39 stearik asit içerdigini ortaya koydu. Bıttım yagı % 80,48 oranında doymamıs yag asitlerinden, % 19,52 oranında doymus yag asitlerinden olusmaktadır.
Özet (Çeviri)
Supercritical fluid extraction of Pistacia species and determination of fatty acid content by GC-MS analysis In this study, Pistacia (bıttım) species? seeds, a kind of wild oilseed plant that naturally grown in Turkey?s Eastern and South-Eastern Regions, was subjet to extraction by using conventional, Soxhlet and supercritical fluid extraction techniques, and their extraction yields and efficiencies were compared. n-Hexane, acetone and methanol were used as extraction solvents. Oil obtained from Pistacia seeds was transesterified to its fatty acid methyl esters and then introduced into the GC-MS system. Thus, fatty acid content of the oil was determined. In Soxhlet extractions, maximum extraction yield was obtained from n-hexane extractions with 50,4 % yield. This value followed by acetone and methanol extractions, with the value of 47,6 % and 21,5 %, respectively. In supercritical and subcritical extractions, maximum yield values were obtained in acetone and n-hexane extractions (50,5 % and 49,8 %, respectively). Supercritical methanol extraction yield was only 22,0 %. It was found out that, n-hexane and acetone were more suitable solvents than methanol to achieve oil extractions from oil seeds. It was also found that subcritical extractions were more effective than conventional techniques. In general, when extraction temperature and time increased, extraction yields also increased. Optimum extraction time was determined as 30 min. GC-MS analyses showed that, extracted oil was consist of 67,25 % oleic acid, 16,13 % palmitic acid, 13,23 % linoleic acid and 3,39 % stearic acid. Thus, oil was also consist of 80,48 % unsaturated, 19,52 % saturated fatty acids.