Yeni ilköğretim matematik programında yer alan alternatif değerlendirme yaklaşımlarının uygulamadaki etkinliği
Application effectiveness of alternative assessment approachings in new primary education mathematic programme
  1. Tez No: 179392
  2. Yazar: TUNCAY ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif değerlendirme, Matematik öğretimi, geleneksel değerlendirme, Ölçme, Alternative Assessment, Mathematical Teaching, Traditional Assessment, Measurment
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada ilköğretim okullarında matematik öğretimi süresince sınıf öğretmenlerinin ?Yeni İlköğretim Matematik Programında Yer Alan Alternatif Değerlendirme Yaklaşımlarının Uygulamadaki? Etkinliği araştırıldı. Bu araştırmaya Van İli Merkez ilçesindeki 45 ilköğretim okulunda görev yapan toplam 150 sınıf öğretmeni katıldı. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak öğretmen anket formları düzenlenerek, öğretmenlerin değerlendirme etkinlikleri üzerine görüşleri alındı.Öğretmenlere uygulanan anketler dört bölümden ve alt maddeleri ile birlikte 21 sorudan oluşmaktadır. Bu ölçme aracı beşli likert tipinde ?Hiç=1?, ?Çok az=2?, Biraz=3?, ?Oldukça=4?, ?Tamamen=5? şeklinde derecelendirilmiştir. Anket sonuçları SPSS 10.0 ve MINITAB programlarıyla analiz edilmiştir. Bu çalışma dört bölümden ibarettir. Birinci bölümde araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayımları, sınırlılıkları, gerekçeleri ve literatür bildirişlerine; ikinci bölümde materyal, yöntem ve teknikler anlatılmış; üçüncü bölümde yapılan anket verilerinin analizleriyle elde edilen bulgulara ve tartışmalara; dördüncü bölümde sonuçlara; beşinci bölümde ise önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; it is researched that, during the mathematic teaching in primary schools ?Application Effectiveness of Alternative Assessment Approachings in New Primary Education Mathematic Programme?. Total of 150 primary school teachers from 45 primary schools in Van?s center county, attended to this research. Teacher survey forms has prepared and used to get information, teacher?s opinion on assassment effectiveness was taken.The survey forms that applied to teachers consist of 21 questions and 4 main parts. Classifying to evaluate the answers in a five scaled likert type from ?Never=1?, ?A few=2?, ?A little=3?, ?Rather=4?, ?Completely=5?. The results of survey is analyzed in SPSS 10.0 and MINITAB programmes. This study consists of 4 main chapter. In the first chapter, the problem of the research, its purpose, its importance, its assumptions, its limitations, reasons and literature references; in the second chapter, material, method and technics are mentioned; in the third chapter, argument and findings gained by analysis of survey datas, in the fourth chapter; the resulults and in the fifth chapter suggestions are given.