Farklı tuz konsantrasyonlarına,iki farklı çilek (Fragariaxananassa) çeşidinde bazı bitkisel ve kimyasal özelliklerine etkisi
The effects of different salt aplications on some vegetative and chemical characters two strawberry (Fragaria x ananassa) cultivars
  1. Tez No: 179399
  2. Yazar: ARZU KINA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜDAİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, Çeşit, Tuz, Strawberry, Cultivar, Salt
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, Kabarla ve Gloria çeşitlerine katı ortam kültüründe Hoagland besin çözeltisi ile birlikte 500, 1000 ve 1500 mg.l-1 tuz uygulamaları yapılmıştır. Denemede kontrole göre tuz uygulanan bitkilerdeki bazı bitkisel ve kimyasal değişimler belirlenmiştir. Deneme sonunda Kabarla çilek çeşidinin Gloria çeşidine göre tuzlu koşullarda daha iyi geliştiği gözlenmiştir. Tuz uygulamalarındaki artışa bağlı olarak bitki gelişiminin, genel olarak, sınırlandığı fakat gelişmenin sürdüğü görülmüştür. Özellikle, yapraklardaki zararlanmalar belirginlik kazanmıştır. Artan tuz dozlarının klorofil ve malondialdehyde düzeyleri üzerinde etkili olduğu ancak, bu değerlerin tuza tolerant çeşitlerin tespitinde yetersiz kaldığı belirlenmiştir. Bitki kök, gövde ve yapraklarında Na+ iyon birikimi, K+/Na+ ve Ca+²/Na+ iyon oranlarının tuzlu koşullara dayanıklılıkta önemli etkilere sahip olduğu belirlenmiştir. Tuzlu koşullarda daha iyi geliştiği belirlenen Kabarla çeşidinde Na+ iyon birikimi, K+/Na+ve Ca+²/Na+ oranları daha yüksek düzeyde elde edilmiştir. Bu değerler Gloria çeşidinde daha düşük elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 500, 1000 and 1500 mg.l-1 salt applications in Kabarla and Gloria cultivars insolid media culture were performed along with Hoagland nutrient solution. In the experiment, somevegetative growth and chemical alterations were determined in the plants to which salt were appliedcompared with the control. At the end of the experiment, it was observed that cultivar of Kabarlagrew better under saline conditions compared with Gloria. It was observed that vegetative growthwas generally restricted depending on the increase in salt applications, but maintained. Especially,damages on leaves became significant. It was determined that the increased salt doses affectedchlorophyll and malondialdehyde levels, but these values were not sufficient to determine salttolerantcultivars. It was found that Na+ ion accumulation on root, crown and leaves of the plant andion accumulation ratios of K+/Na+ and Ca2+/Na+ had significant effects on tolerance to salineconditions. Higher Na+ ion accumulation and ion accumulation ratios of K+/Na+ and Ca2+/Na+ wereobtained in case of Kabarla, which was understood that it grows better under saline conditions.These values stayed lower in case of Gloria.