Değişik Sıhke kavun populasyonları arasındaki genetik varyasyonun fenotipik belirteçlerle karşılaştırılması
Comparison of variation among various Sihke melon populations with phenological method
- Tez No: 179452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fenolojik, karakterizasyon, kavun, Sıhke, Phenological, characterization, melon, Sıhke
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada, Van Merkez ilçesinden toplanmış olan değişik Sıhke kavun populasyonları arasındaki genetik akrabalık derecelerinin, fenotipik belirteçlerle belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini değişik kaynaklardan elde edilmiş 15 adet Sıhke kavun genotipi oluşturmuştur. Bunlara ek olarak 2 adet yabancı standart kavun genotipi (Sembol F1 ve Sempati F1) ve Van Gölü Havzasından toplanmış fakat henüz karakterize edilmemiş 13 adet yerli kavun genotipi fenotipik karakterizasyon çalışmalarına dahil edilmiştir. Araştırmanın yetiştiricilik kısmı 2007 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama Bahçesinde, Van koşullarında yaz aylarında yürütülmüştür. Fenotipik karakterizasyonda kullanılmak üzere, kavun genotiplerine ait toplam 67 adet ölçüm veya gözlemden yararlanılmıştır. Kavun genotipleri arasındaki genetik akrabalık dereceleri, fenotipik veriler kullanılarak elde edilen Öklid matrislerinden dendrogramlar, 2 ve 3 boyutlu ölçeklemeler oluşturularak incelenmiştir.Bu çalışmayla birlikte, Van yöresi Sıhke kavun populasyonlarının, yabancı ve yerli genotiplerle karşılaştırmalı olarak fenolojik ve morfolojik özellikleri ortaya çıkartılmıştır. Bununla birlikte Sıhke kavun populasyonunun kendi içerisindeki ve diğer yerli ve yabancı genotiplerle aralarındaki genetik ilişkiler ortaya çıkartılmıştır. Elde edilen fenolojik ve morfolojik veriler yardımıyla, toplanan bu kavun materyallerinin özellikleri belirlenmiş ve ileride ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere önemli gen kaynakları belirlenmiştir. Sonuç olarak, elde edilen verilerin kavunda gen kaynaklarının yönetiminde kolaylık sağlayacağı, gen bankalarının ve ıslahçıların işlem gücü ve masraflarını büyük ölçüde azaltacağı ve ıslah çalışmalarına kaynak oluşturacak genotiplerin belirlenmesinde faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was aimed to determine genetic relatedness among various Sıhke melon populations with phenological method. Main materials of the study were 15 Sıhke melon genotypes collected from different sources. Moreover 2 foreign standard melon genotypes (Sembol F1 and Sempati F1) and 13 local melon genotypes which had not been characterized were included info the phenotypic characterization study. Production part of the study was carried out at the Research and Application Farm of the Horticulture Department of Yuzuncu Yıl University in 2007. 67 measurements or observations were done as phenotypic traits. The genetic relatedness among melon genotypes was done by examining dendrograms, 2D and 3D scaling chart obtained from Euclidian distance matrix.With this study, the phenological and morphological traits of Sıhke melon population, of Van and local and foreign melon genotypes were determined Moreover, the genetic relatedness among Sıhke melon populations and other local and foreign genotypes were examined. By the help of obtained phenological and morphological trait, collected melon materials were characterized and determined as valuable germplasm which may be used in future breeding programs. As a result, obtained these result will ease the germplasm management, and lover the cost and determine the source germplasm in breeding studies.