Gıdalara katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların belirlenmesi
Determination of some water soluble synthetic dyes in foodstuffs
  1. Tez No: 179496
  2. Yazar: MİTHAT DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tartrazin, Sunset Yellow, Karmoisin, Amaranth, Ponceau 4R, Allura Red, Brilliant Blue, HPLC, Tartrazine, Sunset Yellow, Carmoisine, Amaranth, Ponceau 4R, Allura Red, Brilliant Blue, HPLC
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu arastırmanın amacı, alkolsüz aromalı içeceklere, yenilebilir buzlara ve sekerlemelere renk vermek için katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların varlıgı ve miktarının HPLC (High Pressure Liquid Chrpmatography) ile belirlenerek, Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler Tebligi'ne göre uygunlugunun karsılastırılmasının yapılmasıdır. C18 kolon kullanılarak gerçeklestirilen kromatografik ayrım sonrasında Tartrazin, Sunset Yellow, Karmoisin, Amaranth, Ponceau 4R, Allura Red ve Brilliant Blue sırasıyla 430, 484, 520, 520, 512, 509, 630 nm dalga boylarında UV-DAD dedektör kullanılarak tespit edilmistir. Yedi boyanın teshis limiti 0,016-0,055 ppm arasında degismistir. Bu çalısmada sentetik renklendiricilerin geri alımları % 93 -101 olarak bulunmustur. Farklı 12 firmaya ait toplam 27 adet aromalı içecek tozu ve aromalı içecek, 2 farklı firmaya ait toplam 9 adet yenilebilir buz ve 3 farklı firmaya ait toplam 10 adet sekerleme kullanılarak analizler gerçeklestirilmistir. Analiz edilen yenilebilir buzlarda bir numune Türk Gıda Kodeksi Yönetmeligi'nde belirtilen limit degerin (max. 150 ppm) üzerinde Tartrazin (167,21 ppm) içermektedir. Diger bir numunede tespit edilen Karmoisin miktarı (79,18 ppm) tek basına izin verilen yasal limiti (50 ppm) asmaktadır. Alkolsüz aromalı içeceklerde bir numunenin içerdigi Ponceau 4R miktarı tek basına izin verilen yasal limitten (50 ppm) fazladır. Sekerlemelerde elde edilen sonuçlara göre toplamda en fazla renklendirici içeren numune (85,58 ppm) yasal limitin (300 ppm) altında kalmaktadır. Tüketici saglıgının korunması ve gıda güvenliginin saglanması amacıyla, gıdalara katılan suda çözünen sentetik boyaların belirlenmesi için hassas ve güvenilir metotlar kullanılmalıdır. Gıdalara eklenen renklendiricilerin varlıgı ve miktarının kontrolleri sıklıkla yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aims of this research were to determine the presence and amount of some water soluble synthetic dyes added for colouring by HPLC in non-alcoholic aromatic beverages, eatable ices and sweets and compare the suitability for Turkish Food Codex Colorant Notification in Foods. After chromatographic seperation using C18 column, Tartrazine, Sunset Yellow, Carmoisine, Amaranth, Ponceau 4R, Allura Red and Brilliant Blue were detected by DAD detector at 430, 484, 520, 520, 512, 509, 630 nm wavelength, respectively. The quantitation limits of seven dyes ranged from 0.016 ppm to 0.055 ppm. In this research, the recoveries of colorants were determined from 93 to 101 %. The analyses were done for 27 aromatic beverage powders and aromatic beverages of 12 different companies, 9 eatable ices of 2 different companies and 10 sweets of 3 different companies. One of eatable ice sample had 167.21 ppm Tartrazin, which was over the limits of Turkish Food Codex (150 ppm). The amount of Carmoisin including another sample (79.18 ppm) was over the allowed limits (50 ppm). The amount of Ponceau 4R in another sample, which classified in nonalcoholic beverages, was over the allowed limits (50 ppm). The results of colorant determination of sweets were indicated that the most of the colorant containing sample had 85.58 ppm colorant, where the legal limit is 300 ppm. To protect consumer health and to provide food safety, sensitive and reliable methods must be used to determine water soluble synthetic dyes added foods. The presence and amount of colorants in foods must be controlled frequently.