Tekirdağ Merkez ilçe kıyı şeridi rekreasyon potansiyelinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of coastal recreation potential in administrative Center of Tekirdag
  1. Tez No: 179497
  2. Yazar: DERYA SERBEST ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASLI KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tekirdag, Kıyı Seridi, Rekreasyon, Rekreasyon Potansiyeli, Kullanıcı Egilimleri, Tekirdag, Coastal Zone, Recreation, Recreation Potential, User Tendencies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Tekirdag li cografi konumu ile ülkemizi Avrupa'ya baglayan geçis bölgesi üzerinde yer almaktadır. Dogal, kültürel, tarihi zenginlikleri ile dikkati çeken Tekirdag li kıyı seridi çok yogun bir kullanıma sahiptir. Bu çalısmada, Tekirdag merkez ilçe kıyı rekreasyon alanının mevcut potansiyeli ve kıyı rekreasyon alanı kullanıcılarının talep ve egilimlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Egilimlerin belirlenmesi için anket çalısması, rekreasyon alanının mevcut potansiyelinin saptanması için ?Gülez [1979] Yöntemi? kullanılmıs, alana iliskin panoramik görüntüler görsel analiz paftasında gösterilmistir. Anket sonuçlarının degerlendirilmesinde SPSS 13 [Statistical Package for the Social Science] programı kullanılmıstır. Bu yöntemler ısıgında elde edilen anket sonuçları, Tekirdag merkez ilçe kıyı rekreasyon alanının sahip oldugu potansiyele göre, artan rekreasyonel talepleri, hizmet ve islev açısından karsılamaktan uzak oldugunu göstermistir. Arastırma sonucunda alana iliskin gereksinimler ortaya konulmus ve çözüm önerileri getirilmistir.
Özet (Çeviri)
The province of Tekirdag, due to its geographical setting, is situated in a place of transition connecting our country to Europe. The coastal zone of Tekirdag, which attracts attention with its natural, cultural and historical riches, has a very intensive use. This study aims to determine existing potentials of the coastal recreational area of Tekirdag administrative center and user demands and tendencies of coastal recreational area. Gülez?s [1979] metod was used to determine the existing recreation potential of coastal recreation area. The panoramic pictures of the area were indicated on the visual analysis map. A questionnaire survey was also conducted to determine user attitudes. In evaluating the results of the questionnaire survey, SPSS 13 [Statistical Package for the Social Science] programme was used. The results of the questionnaire survey revealed that the coastal zone of recreation of Tekirdag administrative center, as far as its recreational potential was concerned,was far from providing the increasing recreational demands in terms of functions and services. At the end of the research, necessities related to the area were determined and some proposals regarding solutions were made.