The factors that effect the flexible and rigid pavement thicknesses for both the civil and military airports
Sivil ve askeri hava alanlarinda esnek ve rijit kaplama kalınlığına etki eden faktörler
  1. Tez No: 179542
  2. Yazar: HASAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CUMHUR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havaalanı kaplama tasarımı, FAA (Amerika Sivil Havacılık Dairesi) Yöntemi, Corps of Engineers Yöntemi, Airport pavement design, Federal Aviation Administration, Corps of Engineers
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, sivil ve askeri havaalanlarında esnek ve rijit kaplama kalınlığına etki eden faktörleri incelemektedir. Bu kapsamda, etki eden ana faktörler aşağıda belirtilmiştir.-Zemin taşıma mukavemeti-Tasarım uçağı (ağırlık ve teker konfigurasyonu)-Yıllık tasarım uçak eşdeğer kalkış sayısı-Malzeme özellikleriKaplama kalınlığını etkileyen bu dört ana faktör detaylı olarak irdelenmiştir. Askeri havaalanları için Corps of Engineers methodu, sivil havaalanları için Federal Aviation Administration methodu kullanılmıştır. Her iki tasarım metodu esnek ve rijit kaplamalar için kullanılarak toplam 3306 kaplama kalınlığı hesaplanmıştır.Çalışmanın sonunda esnek ve rijit kaplamalar için kullanılan iki yöntem değerlendirilmiş ve birbirleriyle kıyaslaması yapılmıştır. Federal Aviation Administration yöntemi ile yapılan analizler, Corps of Engineers yöntemine göre rijit ve esnek kaplamalar için daha yüksek kaplama kalınlığı vermiştir. Düşük zemin mukavemetlerinde esnek kaplama rijit kaplamadan daha yüksek kaplama kalınlığı vermiştir. Rijit kaplamanın düşük mukavemetli zeminlerde kullanılmasının daha uygun olacağı tez kapsamında elde edilen sonuçlardan görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors which effect flexible and rigid pavement thicknesses of civil and military airports are examined in a wide range. These main factors are specified as follows ;-Soil bearing strength-Design aircraft (weight and gear type)-Annual design aircraft equivalent passes-Properties of materials to be usedCorps of Engineers method for military airports and Federal Aviation Administration method for civil airports have been used for the determination of pavement thicknesses and further evaluations. In this scope, totally 3306 different sets of thickness calculations are evaluated for both rigid and flexible pavements with the Corps of Engineers and Federal Aviation Administration methods.In the study; the results obtained through the application of these two methods for flexible and rigid pavements were evaluated and compared with each other. Analysis with Federal Aviation Administration method gave higher pavement thicknesses than Corps of Engineers method for both rigid and flexible pavement designs. Flexible pavement needs more thickness than rigid pavements for the weak subgrade conditions. Rigid pavement was observed to be more suitable for the low subgrade strength in view of the results of the case study.