Geç yapraklanan ve yan dallarda yüksek oranda meyve veren yeni ceviz tiplerinin (J. regia L.) seleksiyon ıslahı
Selection of late leafing and laterally fruitful walnut types (J. regia L.) by selection from native population
- Tez No: 179578
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR AKÇA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Walnut, breeding, selection, late leafing, lateral fruitfulness, fruit quality, Niksar walnut population
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalısma 2004?2007 yılları arasında ülkemizin önemli ceviz üretim bölgelerinden birisi olan Tokat ilinin Niksar ilçesinde, geç yapraklanan ve yüksek oranda yan dallarda meyve verimi gösteren tiplerin seçimi amacı ile yürütülmüstür. Arastırma kapsamında ilçe merkezi ile 45 köy ve kasabada 290?1300 m arasında farklı yüksekliklerde bulunan 12.000 agaçlık bir populasyondan toplam 93 tip incelenmistir. 2004 yılı 4 Nisanda meydana gelen don olayı populasyonda geç yapraklanmanın belirlenmesinde önemli bir fırsat ortaya çıkarmıstır. ncelenen tipler asılanarak çogaltılmıs, Payne, Serr, Hartley, Pedro, Chandler, Franquette, Sebin, Bilecik ve Yavuz çesitleri ile birlikte aynı koleksiyon bahçesine dikilmislerdir. Yapılan `Tartılı Derecelendirme' sonucunda geç yapraklanma ve iyi meyve kalitesi; yan dallarda meyve verimi ve iyi meyve kalitesi; geç yapraklanma ile birlikte yan dallarda meyve verme ve iyi meyve kalitesi özellikleri bakımından toplam 12 tip seçilmistir. Seçilen tiplerde UPOV ölçütlerine göre ayrıntılı pomolojik, fenolojik ve agaç özellikleri belirlenmistir. Ayrıca tiplerin meyvelerinin element ve yag içerikleri ile yag asidi kompozisyonları saptanmıstır. Seçilen tiplerin meyve agırlıkları 7,05?12,30 g, iç agırlıkları 3,71? 6,71 g, iç randımanları % 42,25?61,39, meyve kalınlıkları 26,64?34,45 mm, meyve genislikleri 24,98?31,83 mm, meyve boyları 30,61?39,75 mm, kabuk kalınlıkları ise 0,82?1,61 mm arasında saptanmıstır. Seçilen tiplerin içleri çogunlukla kolay çıkarılabilir ve iç renk yogunlukları çogunlukla açık ve orta düzeyde, yan dallarda meyve verme oranları ise % 20 ile % 85 arasında saptanmıstır. Tiplerin koleksiyon bahçesindeki yapraklanma zamanları ve sıralamaları orijinlerinden farklı bulunmus olup en erkenci tip Franquette'ten 15, en geçci tip ise 6 gün önce yapraklanmaktadır. Seçilen tiplerin ileri düzeylerde incelenmesine devam edilmektedir. Anahtar Kelimeler : Ceviz, ıslah, seleksiyon, geç yapraklanma, yan dallarda meyve verme, Niksar ceviz popülasyonu
Özet (Çeviri)
This research has been implemented to select late leafing and laterally fruitful superior walnut seedling trees for 4 years between 2004 and 2007 from the population of Niksar district of Tokat province which is an important walnut production area of Turkey. 93 walnut types were preselected among 12000 seedling trees those are grown at altitude between 290 and 1300 m. A late spring frost occurred at 4 April 2004 had proved an opportunity to select late leafing trees. Preselected types were propagated by grafting and planted to an orchard with Payne, Serr, Hartley, Pedro, Chandler, Franquette, Sebin, Bilecik, Yavuz cultivars. Preselections were evaluated by Weight Ranked Method and 12 of them found promising by their late leafing, laterally fruitful and good fruit quality characteristics. Detailed pomological, phenological and tree features were observed on original trees and recorded according to UPOV criterions. Also mineral, oil content and oil compositions of kernels of selected types were determined. Fruit weights of selected types were found between 7.05 and 12.30 g, kernel weights between 3.67 and 6.71 g, kernel percentages between 42.25 and 61.39 %. Fruit thickness of selected types were found between 26,64 and 34,45 mm, fruit width between 24.98 and 31.83 mm, fruit height between 30.61 and 39.75 mm, shell thickness between 0.82 and 1.61 mm. Ease of kernel removal of selected types were found generally easy and medium and intensity of kernel color were generally found light and medium. Percentages of lateral fruitfulness of selected types were found between 20 % and 85 %. Selected types were leafed out 6 and 15 days before Franquette cultivar at collection garden. The time and rank of leafing out dates of selected types in collection garden have been found different from their origins. Further investigations on selected types have been going on.