Okaliptus (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.), defne (Laurus nobilis L.) ve Mersin (Myrtus communis L.)'den elde edilen uçucu yağların, ? -amilaz ile ? -glukozidaza etkisi ve antioksidan özellikleri
The effects of volatile oils obtained from eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.), Laurel (Laurus nobilis L.) and Myrte (Myrtus communis L.), on ?-amylase and ??glucosidase and their antioxidant properties
- Tez No: 179668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA CANDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Eucalyptus camaldulensis Dehnh, Laurus nobilis L, Myrtus communis L, antioksidan aktivite, antidiyabetik aktivite, amilaz, glukozidaz, Eucalyptus camaldulensis Dehnh, Laurus nobilis L, Myrtus communis L, antioxidant activity, antidiabetic activity, amylase, glucosidase
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada halk arasında diyabet tedavisi amacıyla kullanılan Okaliptus (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.), Defne (Laurus nobilis L.) ve Mersin (Myrtus communis L.) yapraklarından elde edilen uçucu yağların antioksidan ve antidiyabetik özellikleri araştırıldı.Uçucu yağların biyolojik aktiviteleri, içeriklerindeki kimyasal bileşenlerle bağlantılı olduğundan öncelikle her bir uçucu yağın GC-MS analizleri yapılarak kimyasal içerikleri belirlendi. Okaliptus uçucu yağının % 99.10'una karşılık gelen 30 bileşen saptanarak, ilk üç ana bileşenin p-simen (% 68.43), 1,8-sineol (% 13.92) ve 1-(S)-?-pinen (% 3.45) olduğu gözlendi. Defne uçucu yağının % 99.18'ine karşılık gelen 29 bileşenden ilk üç ana bileşeninin 1,8-sineol (% 68.82), 1-(S)-? pinen (% 6.94) ve R-(+)-limonen (% 3.04) olduğu belirlendi. Mersin uçucu yağının ise % 96.44'üne karşılık gelen 19 bileşen saptanıp, ilk üç ana bileşenin 1,8-sineol (% 40.32), 1-(S)-?-pinen (% 28.04) ve eugenol (% 9.04) olduğu gözlendi.Her bir uçucu yağın toplam fenol, flavonoid ve antioksidan aktiviteleri incelendiğinde; toplam fenol ve toplam flavonoid miktarları ile toplam antioksidan aktivitenin; mersin, defne ve okaliptus uçucu yağları sıralamasıyla arttığı bulundu.Diyabette serbest radikaller yüksek olduğundan, bitki uçucu yağlarının serbest radikallere etkisi araştırıldı. Bu amaçla, bitki uçucu yağlarının ve ilk üç ana bileşenlerinin hidroksil, süperoksit ve hidrojen peroksit gibi reaktif oksijen türleri ile sentetik radikal olan DPPH'ı süpürme özellikleriyle beraber lipid peroksidasyonuna etkisi incelendi.Ayrıca uçucu yağlar ve ilk üç ana bileşenlerinin antidiyabetik özellikleri araştırıldı. Bu amaçla yapılan çalışmada uçucu yağların ile ana bileşenlerinin karbohidrat sindiriminde görev alan ?-amilaz ve ?-glukozidazı inhibe ettiği saptanarak, inhibisyon türleri belirlendi.Sonuç olarak; okaliptus, defne ve mersin yapraklarından elde edilen uçucu yağların hem reaktif oksijen türlerini ve lipid peroksidasyonunu inhibe ederek gösterdikleri antioksidan etkiyle, hem de ?-amilaz ve ?-glukozidazı inhibe ederek diyabet tedavisinde etkili olabilecekleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the antioxidant and antidiabetic properties of the volatile oils obtained from the leaves of Eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.), Laurel (Laurus nobilis L.) and Myrte (Myrtus communis L.) which are traditionally used for the treatment of diabetes are examined.Since the biological activites of the volatile oils are connected to the chemical components of their contents, first the chemical contents of each volatile oil are determined through its GC-MS analysis. Determining the 30 components corresponding to % 99.10 of Eucalyptus volatile oil, it is observed that the first three main components are p-cymen (% 68.43), 1,8-cineole (% 13.92) and 1-(S)-?-pinene (% 3.45). It is determined thet the first three main components of the 29 components corresponding to % 99.18 of Laurel volatile oil are 1,8-cineole (% 68.82), 1-(S)-? pinene (% 6.94) and R-(+)-limonene (% 3.04). Determining the 19 components corresponding to % 96.44 of Myrte volatile oil, it is observed that the first three main components are 1,8-cineole (% 40.32), 1-(S)-?-pinene (% 28.04) and eugenol (% 9.04).When the phenol, flavonoid and antioxidant activites of each volatile oil are examined, it is discovered that the quantities of total phenol and total flavonoid, and the total antioxidant activity increase by the order of myrte, laurus and eucalyptus volatile oils.Because the free radicals are high in diabetes, the effects of plant volatile oils on free radicals is researched. For this reason, the effects of plant volatile oils and of their first three main components on reactive oxygen types such as hydroxyl, superoxyde and hydrogen peroxide and on lipid peroxydation together with its properties of sweeping DPHH which is synthetic radical is studied.The antidiabetic properties of the volatile oils and their first three main components are examined as well. In the study conducted with this objective, it is determined that the volatile oils and their main components inhibit ?-amylase and ?-glucosidase which are used in the digestion of carbohydrate, and the types of inhibition are confirmed.In conclusion, it is determined that the volatile oils obtained from the leaves of eucalyptus, laurus and myrte can be effective in the treatment of diabetes, both through their antioxidant effect by inhibiting the reactive oxygen types and lipid peroxydation, and by inhibiting ?-amylase and ?-glucosidase.