İndol-3-asetik asit ve kinetin'in Aeonium haworthii Webb & Berthel (L. 1841) bitkisinin in vitro gelişimi üzerine etkileri
Effects of indol-3-acetic acid and kinetin on in vitro growth of Aeonium haworthii Webb & Berthel (L. 1841) plant
- Tez No: 179669
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Botanik, Biology, Biotechnology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Aeonium haworthii, doku kültürü, klonal çoğaltım, IAA (?ndol- 3-Asetik asit), Kinetin (6-Furfurilaminopürin), Murashige ve Skoog (MS) ortamı, Aeonium haworthii, tissue culture, clonal propagation, IAA (Indole-3- Acetic acid), Kinetin (6-Furfurylaminopurine), Murashige & Skoog (MS) medium
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Süs bitkileri olarak dekoratif amaçlı kullanılan bazı sukulent bitki türlerinin in vitro klonal çoğaltım olanakları bilinmekle beraber, Aeonium haworthii türüne ait henüz bir çalısmaya rastlanmamıstır. Bu çalısmada, farklı hormonların tek olarak ve ikili kombinasyonlar seklinde yapılan uygulamalarında, A. haworthii bitkisinin kök boyu, yaprak boyu ve yaprak sayısı üzerine olan etkisi arastırılmıstır. Bu amaçla, yetiskin bitki üzerinden alınan sürgün ve yapraklar yüzey sterilizasyonu yapıldıktan sonra IAA (?ndol-3-Asetik asit) ve Kinetin (6-Furfurilaminopürin) hormonlarını ve %3 sakkaroz içeren bazal MS (Murashige ve Skoog, 1962) ortamlarına ekilmis ve daha sonra gelismeleri izlenmistir. Yapılan periyodik takipler sonucunda, IAA ve Kinetin'in düsük konsantrasyonlarını içeren ortamların, A. haworthii bitkisinde daha etkili bir gelismeye neden olduğu saptanmıstır. Ayrıca, ekimi yapılan bitki kısımlarından en iyi sürgün verme ve gelisme oranını, esas olarak tepe noktaları ve onları takiben de genç yapraklar göstermistir. Elde edilen bitkilerin 1:1:1 oranlarında kırmızı toprak:kum:torf karısımı içeren toprağa aktarılması sonrasında, bunların % 80 oranında adaptasyon ve iki hafta içinde baslangıç büyüklüğüne göre % 100 gelisme gösterdikleri gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
Although possibilities of in vitro clonal propagation of some succulent plant species which are used for decoration as ornamental plants are known, there has been yet no study reported about Aeonium haworthii species. In this study, the effect of hormones which were applied alone and in different dual combinations at various concentrations on root length, leaf length and leaf number of A. haworthii was determined. With this purpose, shoots and leaves from mature plants investigated were cultured on basal media of MS (Murashige and Skoog, 1962) containing IAA (Indole-3-Acetic acid), Kinetin (6-Furfurylaminopurine) and 3% sucrose, after surface-sterilization and then their growth was observed. According to the results from the periodical followings, the media containing low concentrations of IAA and Kinetin caused more distinctive and dominant growth for Aeonium haworthii plant. Additionally, among the plant parts cultured, mainly apexes and later fresh leaves showed the best young auxiliary shoots and growth rate. After the plants used were transferred to the soil which was composed of red soil: sand:peat mixture with 1:1:1 ratios of each it was observed that they showed 80 % adaptation and 100 % growth compared to their initial size in two weeks.