The effect of straw and blood on biogas production with cow manure
İnek gübresiyle biyogaz üretiminde saman ve kanın etkisi
  1. Tez No: 179674
  2. Yazar: ALİ CAN RIZA YAZGILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Biyogaz, Aneorobik, Atık, Yenilenebilir Enerji, Biogas, Anaerobic, Waste, Renewable Energy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sanayilesme ve kalkınmanın temel unsurlarından biri enerjidir. Biogaz enerjisi ülkelerin enerji ihtiyaçlarının desteklenmesinde kulanılmak için önemli potansiyele sahiptir. Biogaz %55-65 (CH4) Metan, % 35-45 (CO2) Karbondioksit, dengeleyecek miktarda Nitrojen (N2), Hidrojen (H2), ve Hidrojen Sülfat (H2S) içerir. Bu çalısmada, alternatif bir enerji kaynagı olan biogazın tanımı ve olusumu açıklanmıstır ve farklı deneylerdeki biogaz üretimini arastırmak için deneysel kesikli beslemeli bir biogaz sistemi dizayn edilmistir. Sistem bir veya daha fazla arıtım tankı, bir gaz deposu, bir kompresör, bir karıstırıcı, bir hortum baglantı düzenegi ve toplanan gazı yakmak için bir yakıcıyı kapsar. Bu tezin amacı küçük ölçülerde kesikli aneorobik arıtım sistemi yapmak ve inek atıgıyla tesisi çalıstırmak ve atıgın seyreltilmesinin, sıcaklıgın ve karıstırmanın biogaz üretimindeki etkisini görmek için bazı deneyler yapmaktır. Deneyler 28 ± 2 oC kontrollü sıcaklıkta yürütüldü. Sonuçlar, 10 lt taze atıktan maksimum biogazın karıstırılan arıtım tankında 3,115 ± 0,034 m3 kadar olustugunu ve minimum biogaz üretiminin, gaz üretiminin basladıgı günün en düsük sıcaklıkta 20 ± 2 oC de maksimum 57 gün oldugunda 2,152 ± 0,049 m3 kadar elde edildigini göstermistir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors of industrilization and development is energy. Biogas energy has important potential to be used for supporting energy needs of countries. Biogas consists of methane (CH4) 55-65%, carbon dioxide (CO2) 35- 45%, with the balance being made up of nitrogen (N2), hydrogen (H2) and hydrogen sulphide (H2S). In this study, description and formation of biogas, which is an alternative energy source, are explained and an experimental batch type biogas system is designed to investigate the biogas production at the different experiments. The system consists of one or more digester tanks, a gas holder, a compressor, a mixer, an arrangement of gas pipes, a burner to burn the collected gas. The objective of this project is to build a small scale ?Batch? anaerobic digester and operate with cow wastes and make some experiments to see the effect of mixing and temperature and the dilution of the manure on biogas production. The experiments were conducted at a controled temperature of 28 ± 2 oC. Results showed that the mixed digester produced maximum biogas about 3,115 ± 0,034 m3 from 10 lt fresh-waste and the minumum biogas production was obtained about 2,152 ± 0,049 m3 when the maximum lag time was 57 days at the minumum temperature 20 ± 2 oC.