Megep kapsamında ticaret meslek liselerindeki muhasebe eğitimi uygulamasında karşılaşılan aksaklıklar ve çözüm önerileri: ankara örneği
Misbehaviors encountered in the application of accounting education at the trade vocational high schools within the svet and solutions suggested: Ankara case
  1. Tez No: 279660
  2. Yazar: MUTLU MEHMET BAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP S. YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: MEGEP, modül, mesleki eğitim, muhasebe finansman, SVET, Modules, Vocational Education, Accounting-Financing
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Dünya genelinde sanayileşmenin gelişmesiyle ortaya çıkan en önemli sorunlardan biride üretimde çalışacak nitelikli ara eleman ihtiyacıdır. Türkiye'de bu ihtiyacı karşılamak ve mesleki eğitimde kaliteyi yükseltmek amacıyla; Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) uygulanmaya başlanmıştır. Bu araştırmanın amacı; projenin uygulandığı okullarda ortaya çıkan mevcut durumun muhasebe öğretmenleri açısından değerlendirilmesi ve uygulamada karşılaşılan aksaklıkların belirlenmesidir.Bu araştırmada tarama modeli kullanılacaktır. Bu çerçevede MEGEP'in hedefleri, sosyal ortakları, hedeflediği eğitim standartları, ulusal yeterlilik sistemi, modüler mesleki eğitim programları incelenmiş, projenin uygulanmasının getirdiği yararlar ve uygulama sırasında ortaya çıkan olumsuzluklar belirlenmeye çalışılmış, iş piyasası ihtiyaç analizi, kalite güvencesi üzerinde durulmuştur.Anket yöntemi Ankara ili genelindeki Ticaret Meslek Liseleri ve Çok Programlı Liselerde görev yapan muhasebe finansman öğretmenlerine uygulanmıştır. Uygulama yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistiksel Paket) paket programına aktarılarak çözümlenmesi yapılmış, verilerin çözümlenmesinde t testi ve varyans analizi tekniklerinden yararlanılmıştır.Araştırma sonuçlarını değerlendiğimizde yaklaşık 5 (beş) yıldır uygulanmakta olan projede önemli sorunlara rastlanmaktadır. Bu sorunlardan en önemlileri; öğretmenlerin çoğunluğunun projeyle ilgili eğitim almamış olması, modüllerin hazırlanışında uzman olmayan kişilerin çalışması ve bu nedenle sık sık hatalara rastlanması ve modüllerin öğrenci seviyelerine uygun olmamasıdır. Sonuç olarak MEGEP projesinin mevcut durumuyla yetersiz olduğu ve projedeki aksaklıkların giderilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important issue that emerge from developing industrialization in the world is the need of qualified intermediate staff that works on production. To meet this need in our country and in order to raise the quality of vocational education, Project to Strengthening the Vocational Education and Training System (SVET) has been implemented. The purpose of this research project is to evaluate in terms of accounting teachers occurring current situation at implemented in schools and determining the misbehavior encountered during the practice.Screening model will be used in this study. In this framework, objectives of SVET, the social partners, the standarts of targeted educational , national qualification system, modules vocational education programs are inspected; the benefits of projects implementation and negativity during arising implementation has been tried to determine; labour market needs analysis and quality assurance is emphasized.Survey method will be applied to accounting-financing teachers who works for trade vocational high schools and multi-program vocational schools abroad Ankara city.Application was done face to face. The data obtained from surveys are transfered into Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) Program and have performed with t test and ANOVA analysis techniquesWhen we evaluated the results of research , in the project that implemented in nearly five years, serious problems are encountered. The most important of these problems, the majority of teachers have not received training about the project, working people who are not experts in the preparation of modules and levels of modules isn?t appropriate to levels of students.As a result, with the current state of the SVET project is insufficient and needed to eliminate misbehavior in the project have emerged.