Flavin grubu taşıyan kaliks[4]aren türevinin sentezi
Synthesis of calix[4]aren derivative containing flavin group
- Tez No: 179983
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEREN UYSAL AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: kaliks[4]aren, kaliksflavin, isoalloksazin, calix[4]arene, calixflavin, isoalloxazine
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma N1-Kloroasetil-N3-metilisoalloksazin (7) ve 25,27-bis-3-siyanopropoksi-kaliks[4]aren (3) bileşiklerin sentezlenmesini ve sentezlenen bu iki bileşiğin uygun şartlarda etkileştirilmesini içermektedir.Sentezlenen bu bileşiklerin yapıları spektroskopik teknikler (FTIR, 1H NMR) ve element analizi ile aydınlatıldı.Sentez çalışmalarında, literatürde belirtilen metodlardan yararlanarak 5,11,17,23-tetra-tert-bütil-25,26,27,28-tetrahidroksikaliks[4]aren 1 sentezlendikten sonra, bu bileşik toluenin çözücü olduğu ortamda AlCl3 beraberinde fenol ile etkileştirilerek dealkilasyon işlemi gerçekleştirildi ve kaliks[4]aren (2) elde edildi. Sentezlenen bu bileşik asetonitrilin çözücü olduğu ortamda K2CO3 ve NaI varlığında 4-klorobütilnitril ile etkileştirilerek 25,27-bis-3-siyanopropoksi-kaliks[4]aren (3) elde edildi. Ayrı bir çalışmada N1-Kloroasetil-N3-metilisoalloksazin (7) elde edildi. Bunun için, 1,2-dinitrobenzen bileşiğinin nitro grupları H2 gazı altında asetik asitli ortamda Pd (%10 C) ile etkileştirilerek amino grubuna indirgendi. Daha sonra bu karışım H3BO3 varlığında 3-metilalloksan ile etkileşerek N3-metilisoalloksazin (4) sentezlendi. Daha sonra bu bileşik DMF' nin çözücü olduğu ortamda K2CO3 varlığında etilbromoasetat ile etkileştirilerek Etil-N3-metilisoalloksazin-1-asetat (5) elde edildi. Sonra bu bileşiğin ester grubu HCl asit kullanılarak hidroliz edildi (6) ve sonra 6 numaralı bileşik ile tiyonil klorür etkileştirilerek N1-Kloroasetil-N3-metilisoalloksazin (7) sentezlendi. En son olarak sentezlenen 7 numaralı bileşik asetonitrilin çözücü olduğu ortamda K2CO3 varlığında 3 numaralı bileşikle etkileştirilerek 8 numaralı bileşik elde edildi.2008, Sayfa: 67
Özet (Çeviri)
The study comprises synthesis of 25,27-bis-3-cyanopropoxicalix[4]arene (3) and N1-Chloroacetyl-N3-methylisoalloxazine (7) and treatment of these two compounds under suitable conditions.Structures of these compounds were characterized by spectroscopic techniques (FTIR, 1H NMR) and elemental analysis.Synthetic work was carried out according to the methods described in the literature. After the synthesis of 5,11,17,23-tetra-tert-butyl-25,26,27,28-tetra-hydroxycalix[4]-arene 1, a solution of this compound in toluene was treated with phenol in the presence of AlCl3 to obtain calix[4]arene (2). 25,27-bis-3-cyanopropoxicalix[4]arene (3) obtained by treatment of this compound with 4-chlorobutylnitrile in dry acetonitrile in the presence of K2CO3 and NaI. In another work, N1-chloroacethyl-N3-methylisoalloxazine (7) was synthesized. On the purpose of to synthesise of compound (7), first of all nitro groups of 1,2-dinitrobenzen were reduced to amino groups by the treatment of this compound in acetic acid with Pd (%10 C) under H2 gas. Then it was treated with 3-methylalloxan in the presence of H3BO3 to obtain N3-Methylisoalloxazine (4). Secondly Ethyl-N3-methylisoalloxazine-1-acetate (5) was obtained by the treatment of this compound (5) with ethylbromoacetate in DMF in the presence of K2CO3. Ester group of this compound (5) was hydrolysed to acid derivative (6) by the treatment of this compound with HCl. Then N1-chloroacethyl-N3-methylisoalloxazine (7) was synthesized by the treatment of compound 6 with SOCl2. Finally compound 7 was treated with compound 3 in CH3CN in the presence of K2CO3 to obtain compound (8).2008, Page: 67