İleri kesim tekniklerinin karşılaştırılması ve kesilen metal malzemenin özelliklerine etkisi
Comparison of advanced cutting techniques and effects on cut metal materials' properties
- Tez No: 179984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Aşındırıcılı su jeti, metal kesme, su jeti teknolojisi, ileri aşındırıcılı su jeti uygulamaları, Abrasive water jet, metal cutting, water jet technology, advanced abrasive water jet applications
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Gelişen ve zorlaşan günümüz rekabet şartlarında, ürünün piyasada istenen yeri edinebilmesi için, çoğu kez hammaddelere yüksek veya yeni teknoloji ilavesi gerekmektedir. Teknoloji seçiminde ileri veya yeni teknolojiler tam olarak bilinmediği ve incelenmediği zaman da rekabet şansı yitirilmektedir. Oysa en uygun seçimin yapılması rekabet için önemlidir. Yapısal farklılıklar içeren su-jeti teknolojisi sağladığı operasyonel ve ekonomik faydalardan dolayı gelişmiş ülke endüstrilerinde yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Bu çalışma daha iyi bir rekabet şansı için, aşındırıcılı su jeti(AWJ) ile metal kesmede işlem basamaklarını, kesme parametrelerini belirtmek ve diğer metal kesme yöntemlerine göre üstünlüklerinin araştırılıp geliştirilmesine yardımcı olmaktır.Genel olarak, yüzey kalitesinin önemli olmadığı uygulamalar için 3000 bar a kadar çıkabilen pompalı sistemlerin kullanımı uygun ve ekonomiktir. Çok yüksek kesme hızları ve iyi yüzey kalitesi için 3000 barın üzerine çıkılması gerektiğinden çift etkili basınç arttırma yöntemini içeren sistemlerin tercih edilmesi gerekir. En iyi yüzey kalitesi için ise (kesilen yüzeyde 50 mikron derinliğinde izler) basınç dalgalanmasının hemen hiç olmadığı fazlı çift etkili basınç arttırma yöntemini kullanan sistemler kullanılmalıdır.Temmuz 2008 119 SayfaAan
Özet (Çeviri)
Global competition is forcing many end-user industries to use new or high technologies in order to add better value into their products. On the other hand when new technologies are not known or not deeply analysed, the chance for global competition may be lost. The suitable purchasing decision positively affects productivity and profit. Water-jet cutting systems which have many structural differences have been widely used in industrialised countries due to its superior operational and economic advantages. This study for helping, for the more chance of compation abrasive water jet and operation steps in metal cutting indicate to parameters of cutting and its advantage?s research and developing to other metal cutting methods.General, for surface quality?s not important application until a 3000 bar with pump system use suitable and economical. So high speed of cutting an for good surface quality, it need over 3000 bar double effect pressure amplification method implication systems must it was prefer. For the most surface quality (50 micron deepness trace in cutting surface) pressure not be fluctuation double with phase effective pressure increasing method using systems must be use.July 2008, 119 Page.