Kahramanmaraş koşullarında bolero bezelye (Pisum sativum L.) çeşidinde ekim sıklığında verim özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the yield and yield components of different sowing densities on bolero pea (Pisum sativum L.) cultivars under the Kahramanmaras conditions
  1. Tez No: 180162
  2. Yazar: ÜMİT GİRGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pisum sativum, Ekim Sıklığı, Çeşit, Verim, Verim Unsurları, Pea, Sowing Densities, Cultivar, Yield, Yield Components
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, 2005 yılında Kahramanmaraş koşullarında KSÜ Ziraat FakültesiTarla Bitkileri Deneme alanında yürütülmüştür. Bu çalışmanın amacı Bolero bezelyeçeşidinde farklı ekim sıklıklarının verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemektir.Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur.Çalışmada çıkış süresi (gün), çiçek açma süresi (gün), bitki boyu (cm), gövdekalınlığı (mm), dal sayısı (adet), kardeş sayısı (adet), ilk bakla yüksekliği (cm), baklaboyu (cm), bakla eni (mm), kuru sap verimi (kg/da), 1000 tane ağırlığı (g), bakladatane sayısı (adet), baklada tane ağırlığı (g), bitki başına bakla sayısı (adet), kuru taneverimi (kg/da), kuru bitki ağırlığı (kg/da) incelenmiştir. Çıkış süresi dışında incelenenbütün karakterler yönünden farklar önemli bulunmuştur.Denemede, bitki sıklığının verim üzerine etkisi istatistiki olarak önemlibulunmuş ve 30x5 cm sıklıkta en yüksek bezelye tohum verimi elde edilmiştir. Enyüksek kuru bitki ağırlığı ise 30x2,5 ekim sıklığından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted at Experimental Fields of Agronomy Department,Faculty of Agriculture for Kahramanmaraş conditions in 2005. The aim of this studywas to determine the effect of different sowing densities of Bolero pea (P. sativum L.)cultivars on yield. The field trials were arranged as randomized split plots design withfour replications.In this study sortie time (day), flowering time (day), plant height (cm), stemthickness (cm), numbers branches (number), numbers main branches (number), firstpod height (cm), pod height (cm), pod breadth (mm), dry stem yield (kg/da), 1000grain weight (g), grain number per pod (number), grain per pod weight (g), podnumber per plant (number), dry seed yield (kg/da), dry plant weight (kg/da) wasinvestigated according to these. Our results, significant differences among the allchacteristics, except for sortie time.The effect of sowing densities were significant for the yields and highest Seedpea yield was obtained from 30x5 sowing density. Highest dry stem yield weredetermined from 30x2,5 sowing density.