Tersinir-tekrarlanır yükleme altındaki betonarme çerçevelerin ANSYS programı ile nonlineer sonlu eleman analizi
Nonlinear finite element analysis of reinforced concrete frames subjected to reversed-cyclic loading using ANSYS
- Tez No: 180280
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS DERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, Modelleme, ANSYS, Sonlu eleman analizi, Tersinir-tekrarlanır yükleme, Reinforced concrete, Modeling, ANSYS, Finite element analysis, Reversed-cyclic loading
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Beton ve çelik gibi yapı malzemelerinin akma veya kırılma dayanımlarınaeriştiklerinde, gerilme ve şekil değiştirme ilişkileri doğrusallığını kaybetmektedir. Butür malzeme davranışının nonlineer sonlu eleman modelleri ile modellenmesibilgisayar teknolojisindeki en son gelişmeler sayesinde yaygın hale gelmiştir. Bu tezçalışmasında, betonarme deneylerinin, özellikle de yüklemenin tersinir-tekrarlanırolarak uygulandığı betonarme çerçeve deneylerinin modellenmesi amaçlanmıştır.Modelleme için, beton ve çelik arasında tam aderans kabulü yapan ve çok eksenligerilme durumu için kırılmayı modelleyebilen bir betonarme elemanı tipi bulunanANSYS sonlu eleman programı kullanılmıştır. Yapılan analizlerden, tersinir-tekrarlanır yükleme altındaki yapı elemanlarının kuvvet-deplasman geçmişininmodellenmesi sırasında, taşınabilecek maksimum yüke yaklaşıldığında ANSYSanalizinin çözüme ulaşma problemleri yaşadığı ve durduğu, ancak durmadan önceelde edilen analiz sonuçlarının deneysel sonuçlarla uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
When materials like concrete and steel reach their yielding or fracture strengths, theirstress-strain relationships loose linearity. Modeling such material behavior throughnonlinear finite element models became popular after the latest advancements incomputer technology. The purpose of this thesis is the modeling reinforced concreteframe experiments, especially in which the loads are applied in a reversed-cyclicmanner. For the modeling purposes, ANSYS finite element software which has atype of element that assumes full bond between steel and concrete and can modelfailure in tri-axial stress state, has been used. From the analyses done, during themodeling of the force-displacement time history of structural members underreversed-cyclic loading, when the analysis gets closer to the maximum carrying load,it is seen that ANSYS experience convergence problems and stops the analysis,however, the obtained analysis results before the analysis stops are fairly inaccordance with the experimental ones.