Cep telefonu ışımasının kullanıcı yönünde ekranlama yöntemiyle zayıflatılması
Attenuation of mobile phone radiation using shielding method towards the user
  1. Tez No: 180279
  2. Yazar: LEVENT SEYFİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN YALDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cep telefonu ışıması, sayısal analiz, FDTD, ekranlama, Radiation of mobile phone, numerical computations, FDTD, shielding
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez çalışmasında cep telefonu kullanımının insan sağlığına zarar riskiniazaltmak için telefondan yayılan elektromanyetik dalgaların kullanıcı yönündeekranlanması incelenmiştir. Bu amaçla iki boyutlu FDTD yöntemi ile bilgisayardaelektromanyetik dalga yayılması benzetimi yapılmıştır. Benzetimler için Matlabprogramlama dili kullanılarak kullanıcı arayüzlü bir program geliştirilmiştir.900 MHz ve 1800 MHz bandında bilgisayarda yapılan benzetimlerde vedeneysel ölçümlerde uygulamada çok kullanılan ve maliyeti düşük olan iyiiletkenlerden alüminyum ve bakır plakalar ekran olarak kullanılmıştır. Yapılanbenzetim çalışmaları sonucunda elektromanyetik ışımanın kullanıcı yönündemesafeye ve ekran boyutuna bağlı olarak zayıfladığı gözlenmiştir. Pratikteki ölçümsonuçları cep telefonu ışımasının ekranlanması halinde özel olarak hazırlananyansımasız odalarda elde edilen ölçüm sonuçlarından farklı değerler verdiğini vedeğişik faktörlere bağlı olarak da ışımanın azaltılmasının her zaman düzenliolmadığını göstermiştir. Bu durum, bilgisayar kullanarak benzetim yapılırken ceptelefonunun çıkış gücü sabit tutulurken pratikte iyi iletkenler yardımı ile yapılanekranlama etkisi nedeniyle gücün cep telefonu tarafından artırılabilmesi özelliğinebağlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, shielding of electromagnetic waves radiated from mobile phonestowards the users has been studied to take precautions for the health problems. Forthis purpose, computer simulations of electromagnetic wave radiation have beenconducted using 2D-FDTD method. Then a program with user interface for thesimulations has been developed via using Matlab programming language.In order to verify the accuracy of the numerical results, practical measurementshave also been conducted for shielding mobile phone radiation. As a good shieldingconductor for both the practical and numerical measurements, aluminum and copperplates have been chosen. The measurements have been undertaken at 900 and 1800MHz respectively. As a result of the implemented simulations, it has been observedthat electromagnetic waves radiated from mobile phone have been attenuated greatlydepending upon the distance and shield cross sectional areas. However, it has beenseen that the experimental results were not quite agreed with those of the resultsobtained elsewhere using the specific anechoic chambers. The reason for obtainingthe differing results may be attributed directly to the increase of the output power ofthe mobile phone when shielded.