Poli (vinil alkol) mebranlara itakonik asit aşılanması
Grafting of itaconic acid onto poly (vinyl alcohol) membranes
- Tez No: 180401
- Danışmanlar: PROF.DR. OYA ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aşılama, PVA membranlar, itakonik asit, . Grafting, PVA membranes, itaconic acid
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
POL (V N LALKOL) MEMBRANLARA TAKON K AS T AŞILANMASI(Yüksek Lisans Tezi)Esra DEĞ RMENCGAZ ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜHaziran 2006ÖZETBu çalışmada itakonik asit (IA), UV ışınları ile poli(vinil alkol) (PVA)membranlar üzerine aşılandı. Aşılama, azot atmosferinde gerçekleştirildi vebenzofenon ışığa duyarlı madde olarak kullanıldı. Polimerleşme süresinin,monomer ve benzofenon derişimlerinin aşılamaya etkisi araştırıldı.Çalışmada en uygun aşılama süresi 1 saat, monomer ve benzofenon derişimlerisırası ile 0,5 M ve 0,1 M olarak belirlendi. Belirlenen çalışma koşullarındakütlece % 11 aşılama verimine ulaşıldı.PVA membranların 0,5 M monomer ve 0,1 M benzofenon çözeltilerindebekletilmelerinin etkileri araştırıldı. En yüksek aşılama verimi IA çözeltisindebekletilen membranlarda %14 olarak belirlendi.Aşılama yüzdesini arttırmak amacı ile PVA membranlara, 1 saat UV ışınları ileazot atmosferinde daha sonra da azot atmosferinde UV ışınları kullanmadan IAaşılamasına devam edildi. Çalışma sıcaklığının ve aşılama süresinin aşılamayüzdesi üzerindeki etkileri araştırıldı. IA; PVA membranlar üzerine 40ºCsıcaklıkta ve 2 saatlik süre sonunda %17 oranında aşılandı.Aşılanmış PVA membranların intirinsik viskozite değerleri ve şişme yüzdeleribelirlendi. Aşı membranlar FTIR, DSC, SEM, 1H-NMR teknikleri kullanılarakkarakterize edildi.Bilim Kodu: 201.1.117
Özet (Çeviri)
GRAFTING OF ITACONIC ACID ONTO POLY(VINYL ALCOHOL)MEMBRANES(M.Sc.Thesis)Esra DEĞ RMENCGAZI UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGYJune 2006ABSTRACTIn this study itaconic acid (IA) was grafted onto PVA membranes via UVradiation. Grafting process was caried out under nitrogen atmosphere andbenzophenone was used as a photosynthesizer. The effects of thepolymerization time, monomer concentration and benzophenone concentrationon the grafting were investigated.The suitable polymerization period was determined as 1 hour, the concentrationof the monomer and the initiator was optimized as 0,5 M and 0,1 M respectively.The grafting percentage was found as 11% by weight under these conditions.Effects of inclusing of PVA membranes in 0,5 M IA and 0,1 M benzophenone ongrafting were investigated. Optimum grafting percentage was found as 14 % formembranes dipped in IA solution.To increase the grafting percentage, PVA membranes were irradiated for 1hour by UV radiation and then carried out under the N2 atmosphere withoutusing UV radiation. The effect of temperature and grafting time on the graftingpercentage, were investigated. IA was grafted on PVA membranes at a graftingpercentage of 17%, at 40ºC for 2 hours.Intrinstic viscosity values and swelling percentage of the grafted PVAmembranes were determied. Grafted membranes were characterized by usingFTIR, DSC, SEM and 1H-NMR techniques.Science Code: 201.1.117