Bilgisayar destekli mekanik tasarım
Computer aided mechanical design
  1. Tez No: 180503
  2. Yazar: SAYGIN BAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BOĞOÇLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Mühendislik, Bilgisayar Destekli malat, Ürün Yaşam Çevrimi, Taslak, Unsur, Obje, Prototip, Araç, Çekirdek, Katı Model, Yüzey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Rekabetin gittikçe arttığı, dolayısıyla verimli, doğru ve hızlı çalışmanın gittikçe önemkazandığı günümüz iş hayatında mühendislik kavramı da aynı paralelde güçlenmekzorundadır. Teknoloji dünyası hızla gelişmektedir ve takip etmek zorlaşmaktadır.Mühendislik dünyasında teknoloji açısından en hızlı gelişmeler de bir ürünün ortayaçıkmasında ve seri imalatında yaşanılan tüm süreçlerde hız ve doğruluğu sağlayan?Bilgisayar Destekli Tasarım? yazılımlarında olmaktadır.Bu çalışmada; kısaca CAD diye tabir edilen bu tür yazılımların iç yapıları, imalattakullanımları, tarihçesi, kullanım süreçleri, yöntemleri, faydaları yer almakta, ayrıca en çokkullanılan birkaç örneğin açıklamaları bulunmaktadır. Bazı kısımlarında ise yakın gelecekteCAD ve PLM dünyasında ne gibi gelişmeler olacağı işlenmektedir. Ele alınan konu görsel birkonu olduğu için mümkün olduğu kadar çok şekil ile anlatıma yer verilmiştir. Ayrıca yabancıkelimelerin çok kullanıldığı ve bazı kelimelerin Türkçe karşılığının bile bulunmadığı birdünya olmasından dolayı, çokça kullanılan bazı terimlere Türkçe karşılık önerileriverilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s business life where competition is getting warmer so, productivity, accurancy andfast working being more important, the engineering concept has to be more powerful. Theworld of technology is developing and it is hard to follow. The fastest developments are inthe field of ?Computer Aided Design? softwares. These softwares are making it able to befaster and accurate at all the periods of innovating a new product and manufacturingprocesses.In this work, you can find the inner structure, the usage in production, history, usage periods,methods, values of CAD and plus some types of most-used CAD softwares. Besides, thereare some opinions regarding the developments of CAD and PLM world. The theme dealedwith in this work is visual so there are as many figures as it is possible. Plus, there are somesuggestions regarding the Turkish meanings of some most-used terms which are in foreignlanguages because there are so many terms especially in English and some of them do nothave a meaning in our mother tongue.