Bir masa üstü torna tezgahının sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak tasarlanması
Designing of a bench lathe by using finite element method
  1. Tez No: 180504
  2. Yazar: MEHMET BAYBOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: torna tezgahı, masa tipi torna tezgahı, tezgah tasarımı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı bir masa üstü torna tezgahının belirlenen tezgah parametrelerine uygunolarak tasarlanmasıdır.Tezgah için belirlenen temel kıstaslar; en büyük parça boyu 550 mm, en büyük parça çapı 90mm ve iş parçası malzemesi olarak ST 70 seçildi.Yukarıda belirtilen temel kıstaslar ışığında tezgah için kesme kuvveti hesaplanmıştır. Bulunankesme kuvveti değeriyle tezgah üzerinde kullanılan tüm hareket mekanizmaları tasarlandı vestandart parçaların seçimi yapıldı.Araba için ilerleme oranları norton dişli grubuyla sağlandı. Normal talaş kaldırmaişlemlerinde de talaş mili üzerinden otomatik ilerleme imkanı olacaktır.Tezgahın boyutlandırma hesapları tamamlandıktan sonra gövde ve fener mili için ayrıca sonluelemanlar yöntemiyle gerilme analizi yapıldı ve tasarım kontrol edilerek iyileştirildi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is designing of a bench lathe under predefined bench parameters.Main parameters that defined for the lathe as: maximum work piece length 550 mm,maximum work piece diameter 90 mm and work piece material is ST 70.Under defined main parameters of the lathe above, firstly cutting force was calculated. Byusing this calculated cutting force, all moving mechanism parts were designed and allStandard parts were selected.For apron moving mechanism a norton gear Group has been used. And for normal machiningworks, there is possibility of automatic movement of apron from main machining rod.After all calculations and designing were finished, a design check was applied with finiteelement method for main lathe body and spindle.