A Lagrangian Heuristic for a variant of capacitated facility location with single source constraints
Tek kaynak kısıtlı kapasiteli bina yeri seçimi varyasyonu için bir Lagranj sezgisel programlaması
- Tez No: 180626
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: KBYSP, Lagranj Sezgisel Programlamaiv, CFLP, Lagrangian Heuristiciii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETTek Kaynak Kısıtlı Kapasiteli Bina Yeri Seçimi Varyasyonu için bir LagranjSezgisel ProgramlamasıYusuf Ziya AyrımM.S. Endüstri MühendisliğiSüpervizor: Assoc. Prof. Osman OğuzEylül 2006Bina yer seçimi problemleri literatürde sıkça tedarik zinciri işletimi bağlamındaişlenmiştir. Gerçek yaşamda karşılaşılan pek çok durum BYSP için geliştirilmiştekniklerle analiz edilip, modellenmektedir. Bu tezde göreceli olarak yeni olanbir modeli, Tek Kaynak Sınırlı Kapasiteli Bina Yer Seçimi Problemini(TKKBYSP) ele alarak, bu modele yeni bir özellik olan En Az Tedarik (ET)kısıtını eklemekteyiz (TKKBYSFET). Daha sonra TKKBYSP ve buvaryasyonu için yüksek etkinlikte bir Lagranj Sezgisel Programı geliştirilmiştir.TKKBYSP için geliştirilmiş olan sezgisel programlardan uyarladığımız busezgisel programı, hem literatürdeki bir bilgi kümesi üzerinde hem de yeni birbilgi kümesi üzerinde denemiş bulunmaktayız. Sonuçlar bu programın uygunbir alternatif olabileceğini işaret etmekte, özellikle TKKBYSF veTKKBYSFET için çok etkin alt sınırlar verebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA Lagrangian Heuristic for a Variant of Capacitated Facility Location withSingle Source ConstraintsYusuf Ziya AyrımM.S. in Industrial EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Osman OğuzSeptember 2006Facility location problems (FLP) are extensively studied in the literature in thecontext of supply chain management. Wide variety of real life situations areanalyzed and modeled using techniques developed for FLP. In this thesis wetake a comparably new model, Capacitated Facility Location with SingleSource constraints (CFLPSS) from the literature and add an additional featureof Minimum Supply (MM) requirements (CFLPSSMM). Then we devise aLagrangian Heuristic, which is highly efficient for CFLPSS models and for thisnew variant of CFLPSS. This heuristic, which is modified from the heuristicsdevised for CFLPSS, is then tested both on data from the literature and on newdata set. Results indicate that it can be a resourceful alternative; especially thelower bounds provided by the heuristic are quite effective both for CFLPSSand CFLPSSMM