Solid-solution of cd1-xznxs nanocrystals in the channels of mesostructured silica films
Mezo yapılı silika film içerisinde cd1-xznxs nanokristallerinin katı çözeltileri
  1. Tez No: 180666
  2. Yazar: YAŞAR AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mesoyapılı silika, iyonik olmayan yüzey aktifler, mesogözenekler, ageing, metal içeren sıvı kristaller, Cd1-xZnxS katı çözeltileri, nanotanecik, yarıiletken, bant aralığı.ii, Mesostructured silica, non-ionic surfactant, mesopores, ageing, Metalcontaining Liquid Crystals, solid solution of Cd1-xZnxS, nanoparticle, semiconductor, band-gap.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETMEZO YAPILI SİLİKA FİLM İÇERİSİNDE Cd1-xZnxSNANOKRİSTALLERİNİN KATI ÇÖZELTİLERİYAŞAR AKDOĞANKimya Bölümü Yüksek LisansTez Yöneticisi: Assoc. Prof. Ömer DAĞOCAK 2006Mezoyapılı silika, Cd1-xZnxS katı çözeltilerini ince filmler halindehazırlanmasında tepkime ortamı olarak kullanılır. İnce film numuneler oligo etilenoksit, iyonik olmayan yüzey aktif, (CH3(CH2)11(OCH2CH2)10OH, (C12EO10)),kadmiyum ve çinko nitrat tuzları ([Cd(H2O)4](NO3)2 ve [Zn(H2O)6](NO3)2), su vetetrametilenortosilikat (TMOS, silika kaynağı) karışımından ve sıvı kristal kalıplama(SKK) yaklaşımı ve metal içeren sıvı kristal (MSK) mesofazların beraberkullanılmasıyla oluşur. Kullanılan tuz:yüzeyaktif mol oranı 1.0, ve bu oran silikamesoyapının kararlılığını ve yapısını tayin eder. Silika mezoyapı 3B hekzagonalyapıda ve oldukça düzenlidir. Silika gözenek boyutları, tepkime süresi ve sıcaklığı ilekontrol edilebilir. Oda sıcaklığında iki gün bekletilmiş filmlerde gözenek çapı 4.7 nmiken 2500C de yarım saat bekletilmiş filmlerin gözenek çapı 3.3 nm dir.Cd(II), Zn(II) içeren filmler hidrojen sülfür (H2S) ile tepkimeleri sonucunda,çinko blend yapısında Cd1-xZnxS kristalleri mezoyapılı silika kanalları içerisindeoluşur. Cd1-xZnxS nanotaneciklerinin band aralıkları (Eg) 2.6 eV (CdS) ve 4.1 eV(ZnS) arasında değişir. Cd (II)'çe zengin nanotaneciklerin boyutu (4.4 nm), Zn (II)'çezengin nanotaneciklerin boyutundan (3.1 nm) daha büyüktür. Sıcaklıkla kontroledilebilen silika duvarlarının kalınlığı Cd1-xZnxS nanotaneciklerin silika gözenekleriçerisinde büyümesini sınırlar. Silika kanallarının boyutlarını 4.7 nm ve 3.3 nmarasında kontrol ederek CdS nanotaneciklerinin band aralıklarını 2.6 ve 2.8 eVarasında kontrol etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSOLID-SOLUTION OF Cd1-xZnxS NANOCRYSTALS IN THECHANNELS OF MESOSTRUCTURED SILICAYAŞAR AKDOĞANM.S. in ChemistrySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ömer DAĞJANUARY 2006Mesostructured silica can be used as a reaction medium to produce solid-solution of Cd1-xZnxS nanocrystals as thin films. These films were synthesized fromoligo(ethylene oxide) non-ionic surfactant (CH3(CH2)11(OCH2CH2)10OH, (C12EO10)),cadmium and zinc nitrate salts ([Cd(H2O)4](NO3)2 and [Zn(H2O)6](NO3)2), water,and tetramethylorthosilicate (TMOS, as silica source) mixtures using a liquidcrystalline templating (LCT) approach and metal containing liquid crystalline (MLC)mesophase. Metal ion to surfactant mole ratio was 1.0 which determines the stabilityand structure of the mesostructured silica. The mesostructured silica film has a 3Dhexagonal structure with oriented channels. The silica pore size can be controlled bycontrolling ageing temperature and time. The pore diameter of the silica channels thataged at room temperature (RT) for two days is 4.7 nm and the one aged at 2500 C for30 minutes is 3.3 nm.Cd(II) and Zn(II) incorporated film samples can be reacted at RT under H2Satmosphere to produce zinc blend, Cd1-xZnxS nanocrystals (nano-Cd1-xZnxS-meso-SiO2) in the channels of the mesostructured silica. The band gaps of the nano-Cd1-xZnxS-meso-SiO2 vary between 2.6 eV for CdS and 4.1 eV for ZnS. The Cd (II) richnanoparticles are larger (4.4 nm) than Zn (II) rich nanoparticles (3.1 nm). The silicawall thickness that can be controlled by ageing at different temperatures confines thegrowth of the Cd1-xZnxS nanocrystals in the pores. By controlling the size of the silicachannel between 4.7 and 3.3 nm, one can control the band-gap of the CdSnanocrystals between 2.6 and 2.8 eV.