Ligand değişimine dayanan dimetoat baskılı polimerlerin katı faz ekstraksiyonu ve potansiyometrik sensör uygulamaları
Solid phase extraction and potantiometric sensor applications of molecular imprinted polymers based on ligand exchange
- Tez No: 285343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BİRLİK ÖZKÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Moleküler baskılanmış polimerler, pestisit, dimetoat, katı faz ekstraksiyonu, potansiyometrik sensör, Molecular imprinted polymer, pesticide, dimethoate, solid phase extraction, potentiometric sensor
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, ligand değişimine dayanan dimetoat baskılı polimerlerin hem katı faz ekstraksiyonunda hem de potansiyometrik sensör çalışmasındaki başarısının araştırılmasıdır. Çalışmanın ilk aşamasında, Kitosan-Cd(II)-3-merkaptopropiltrimetoksilan ve Kitosan-Cd(II) metal şelat monomerleri hazırlanmış ve dimetoat ile etkileştirilerek uygun çapraz bağlayıcılar ile polimerleştirilmiştir. Polimerik yapılardan dimetoat baskı molekülü, 0,1 mol L-1 formaldehit çözeltisi ile uzaklaştırılmış ve dimetoat belleklere sahip iki farklı katı destek elde edilmiştir. Bu katı destekler;MIP-1 [Kitosan-Cd(II)-3-merkaptopropiltrimetoksilan-Dimetoat],MIP-2 [Kitosan-Cd(II)- Dimetoat]' dır.İkinci aşamada; dimetoat baskılı polimerik yapılar infrared spektroskopisi ile karakterize edilmiş ve bu dimetoat baskılı polimerlerin adsorpsiyon, desorpsiyon işlemlerinde kullanılabilirliği, adsorpsiyon izotermleri ve seçicilikleri araştırılmıştır.Potansiyometrik sensör çalışmalarında ise bu sensörlerin potansiyel cevabı, cevaplama süresi, seçiciliği ve tekrar kullanılabilirliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate success of dimethoate imprinted polymers based on ligand exchange in the application of both solid phase extraction and potentiometric sensor. In the first stage of this study,Chitosan-Cd(II)- 3-Mercaptopropyltrimethoxysilane and Chitosan-Cd (II) and metal chelate monomers have prepared and polymerized interacting with dimethoate using suitable cross linkers. After that, the dimetoate has leached from these structures using 0,1 mol L-1 formaldehyde solution and two different sorbent materials which have selective binding sites for dimethoate have been obtained. These solid matries are ;MIP-1 [Chitosan-Cd(II)-Dimethoate],MIP-2 [Chitosan-Cd(II)- 3-Mercaptopropyltrimethoxysilane-Dimethoate].In the second stage; dimethoate imprinted polymeric structures have been characterized by infrared spectroscopy and adsorption of this dimethoate imprinted polymers, the availability of desorption process, the adsorption isotherms and selectivity was investigated.The potential response in the potentiometric studies response time, selectivity and reusability of the prepared sensors have investigated.