Herbisitlerden glifosat ve etoksisulfuronun Scenedesmus sp. üzerine toksik etkileri
Toxic effects of herbicides glyphosate and ethoxysulfuron on Scenedesmus sp.
- Tez No: 180757
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİLSUN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Ziraat, Aquatic Products, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Scenedesmus obliquus, mikroalg, zehirlilik, EC50, herbisiti, Scenedesmus obliquus, microalgae, toxicity, EC50, herbicideii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHERB S TLERDEN GL FOSAT VE ETOKS SULFURONUN Scenedesmus sp.ÜZER NE TOKS K ETK LERU. Burcu SER N ERM ŞAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüSu Ürünleri Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Nilsun DEM RBu çalışmada, %48 glifosat içeren Knockdown ve %60 etoksisulfuron içeren Sunriceadlı herbisitlerin yeşil alglerden Scenedesmus obliquus (Turpin) Kützing üzerine zehirlietkileri incelenmiş ve 96 saatlik ortalama etkili derişimler (EC50) belirlenmiştir.Deneyler statik olarak 3 tekerrür halinde yürütülmüştür. Her iki herbisit için altı farklıderişim (0.8, 0.4, 0.2, 0.1, 0.05, 0.025 g/l - %48'lik glifosat ve 0.008, 0.004, 0.002,0.001, 0.0005, 0.00025 g/l - %60'lık etoksisulfuron) ve bir kontrol grubu kullanılmıştır.Deneme sıcaklık ve ışık koşullarının sabit tutulduğu iklim dolabı içerisindegerçekleştirilmiştir.%48'lik glifosatın Scenedesmus obliquus için EC50 değeri 80.002 mg/l (%95 güvenaralığında= 47.634 mg/l - 118.186 mg/l), %60'lık etoksisulfuronun ise, 1.093 mg/l(%95 güven aralığında= 0.740 mg/l-1.540 mg/l) olarak saptanmıştır.Denemede %60 etoksisulfuron içeren herbisit için EC50 değerleri %48 glifosat içerenherbisite ait EC50 değerlerinden daha düşük bulunmuş ve Scenedesmus obliquusmikroalg türü için etoksisulfuronun glifosata göre daha zehirli olduğu belirlenmiştir.2006, 42 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTOXIC EFFECTS OF HERBICIDES GLYPHOSATE AND ETHOXYSULFURONON Scenedesmus sp.U. Burcu SER N ERM ŞAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Fisheries and AquacultureSupervisor: Assoc. Prof. Dr Nilsun DEM RIn this study, toxic effects of herbicides Knockdown and Sunrice which respectivelycontains %48 glyphosate and %60 ethoxysulfuron for the green algae Scenedesmusobliquus (Turpin) Kützing were investigated and 96 hr median effective concentrations(EC50) were determined.The experiments were conducted with static bioassay method by 3 replicates. Sixdifferent concentrations (0.8, 0.4, 0.2, 0.1, 0.05, 0.025 g/l - %48 of glyphosate and0.008, 0.004, 0.002, 0.001, 0.0005, 0.00025 g/l - %60 of ethoxysulfuron) and onecontrol group were used for both herbicides. This study carried out in the incubator thatthe temperature and light conditions are fixed.The EC50 value of herbicides which contains %48 glyphosate and %60 ethoxysulfuronfor Scenedesmus obliquus were 80.002 mg/l (%95 confidence interval= 47.634 mg/l -118.186 mg/l) and 1.093 mg/l (%95 confidence interval= 0.740 mg/l-1.540 mg/l)respectively.The value of EC50 for the herbicide which contains %60 ethoxysulfuron was foundlower than the the value of EC50 for the herbicide which contains %48 glyphosate. Itwas determined that ethoxysulfuron is much more toxic than glyphosate for themicroalgae Scenedesmus obliquus.2006, 42 pages