Glifosat toksisitesinde Gallik asit'in karaciğerdeki koruyucu etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the protective activity of Gallic acid on the liver in glyphosate toxicity
  1. Tez No: 882220
  2. Yazar: MAHSUM BARÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK VELİ ÜLGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Glifosat, Gallik asit, Hepatotoksite, Oksidatif stres, Glyphosate, Gallic acid, Hepatotoxicity, Oxidative stress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Glifosat (GLP) dünya çapında en yaygın kullanılan herbisitlerden bir tanesidir. Memelilerde hepatotoksisite gibi önemli toksik etkiler yarattığı daha önce yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Doğal bir antioksidan olan Gallik asit (GA) ise meyvelerde, sebzelerde, yeşil çayda, kahvede ve sumakta bulunan doğal bir polifenolik bileşiktir. Planladığımız bu çalışmada doğal bir antioksidan olan Gallik asitin hepatotoksitede koruyucu etkinliğinin olup olmayacağını incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 8-10 haftalık, 28 adet Wistar Albino cinsi erkek rat kullanıldı. Ratlar 7'li gruplar halinde 4 grup olarak ayrıldı. Grup 1: Kontrol grubu, Grup 2: GLP grubu, Grup 3: GA grubu, Grup 4: GLP + GA grubu olarak belirlendi. Bulgular: İmmunohistokimyasal değerlendirmede Bcl-2 ve IL-6 sitokinlerinin GLP grubunda pozitif ekspresyonlar gösterdi. GLP+GA grubunda inflamasyon yolaklarını baskıladığı izlendi. TAS değerinin GLP grubunda en düşük, GLP grubu ile GLP+GA grubu arasında anlamlı bir düşüklük olduğu izlendi. En yüksek TAS değeri GLP+GA grubunda görüldü. TOS değerinde ise en yüksek GLP grubunda izlendi. GLP grubu ile GLP+GA grubu arasında anlamlı bir yükseklik olduğu görüldü. MDA düzeylerine bakıldığında GLP grubunda en yüksekken, GLP+GA grubunda daha düşük izlendi. AST düzeyi en yüksek GLP grubunda görülürken, GLP+GA grubuyla aralarında anlamlı fark olduğu ve GLP+GA grubunda daha düşük olduğu izlendi. İndirek bilirubin değerinin en yüksek GLP grubunda olduğu ve GLP ile GA uygulandığında düştüğü görüldü. Direk bilirubin, ALT ve albümin değerlerinde gruplar arasında anlamlı bir fark izlenmedi. Sonuç: Glifosat sıçan karaciğerinde histopatolojik, immünolojik ve biyokimyasal parametreleri olumsuz yönde etkilerken, Glifosat ile Gallik asit birlikte uygulandığında bu parametrelerin büyük bir kısmında olumlu yönde iyileşme izlendi.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Glyphosate (GLP) is one of the most widely used herbicides worldwide. It has been proven in previous studies that it creates significant toxic effects such as hepatotoxicity in mammals. Gallic acid (GA), a natural antioxidant, is a natural polyphenolic compound found in fruits, vegetables, green tea, coffee and sumac. In this study, we aimed to examine whether gallic acid, a natural antioxidant, would have a protective effect on hepatotoxicity. Material and Method: In our study, 28 male Wistar Albino rats, aged 8-10 weeks, were used. The rats were divided into 4 groups of 7. Group 1: Control group, Group 2: GLP group, Group 3: GA group, Group 4: GLP + GA group. Results: Immunohistochemical evaluation showed positive expressions of Bcl-2 and IL-6 cytokines in the GLP group. It was observed that it suppressed inflammation pathways in the GLP+GA group. It was observed that the TAS value was lowest in the GLP group, and there was a significant decrease between the GLP group and the GLP+GA group. The highest TAS value was seen in the GLP+GA group. The highest TOS value was observed in the GLP group. A significant increase was observed between the GLP group and the GLP+GA group. Considering MDA levels, they were highest in the GLP group and lower in the GLP+GA group. While the AST level was highest in the GLP group, it was observed that there was a significant difference between them and the GLP + GA group and was lower in the GLP + GA group. It was observed that the indirect bilirubin value was highest in the GLP group and decreased when GLP and GA were applied. No significant difference was observed between the groups in direct bilirubin, ALT and albumin values. Conclusion: While glyphosate negatively affected the histopathological, immunological and biochemical parameters in rat liver, a positive improvement was observed in most of these parameters when glyphosate and gallic acid were applied together.