Semperfresh, kalsiyum klorür ve sıcak uygulamalarının gölden delicious ve starking elma çeşitlerinin muhafazası üzerine etkisi
Semperfresh,calcium chloride and heat applications on storage of golden delicious and starking delicious apples
  1. Tez No: 105943
  2. Yazar: NESLİHAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Semperfresh (SPE), kalsiyum klorür (CaCfe), sıcak uygulaması, soğukta depolama, meyve kalitesi, Golden Delicious, Starking Delicious, Semperfresh (SPE), calciumchloride (CaCfe), heat applications, cold storage, fruit quality, Golden Delicious, Starking Delicious
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
SEMPERFRESH, KALSİYUMKLORÜR VE SICAK UYGULAMALARININ GOLDEN DELICIOUS VE STARRING DELICIOUS ELMA ÇEŞİTLERİNİN MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Golden Delicious ve Starking Delicious elma çeşitlerinde Semperfresh (SPE), kalsiyumklorür (CaCk) ve sıcak uygulamalarının depolama süresince meyve kalitesi üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma, 1998-1999 yıllarında Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre, 3 tekrarlaman olarak Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün soğuk hava deposunda yürütülmüştür. Elmalar, 4 °C'de ve % 85-90 oransal nemde depolanmıştır. Araştırmada, hasat sonrası yapılan farklı uygulamaların meyvedeki ağırlık kaybı, meyve eti sertliğindeki değişimleri, solunum miktarı, klorofil ve antosiyanin yoğunluğu, nişasta miktarı, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı, indirgen ve toplam şeker miktarı, meyve etindeki kalsiyum içeriği ile acı benek ve mantari çürüklük oranı üzerine etkileri belirlenmiştir. Semperfresh'in Golden Delicious ve Starking Delicious elma çeşitlerine uygulanan % 0.5, % 1 ve % 2'lik dozları, kalsiyumklorürün % 2 ve % 4'lük dozları, 38 OC'de 4 gün uygulanan sıcak uygulamasının ve sıcak uygulamasına ve buna ek olarak yapılan % 4'lük kalsiyumklorürün (sıcak + Ca uygulaması), incelenen özellikler üzerine yapmış olduğu etkiler aşağıda özetlenmiştir. Araştırmada kullanılan SPE'nin her dozunun meyvedeki ağırlık kayıplarını azalttığı, özellikle % 2'lik dozunun meyve eti sertliğini koruduğu saptanmıştır. Bunun yanında % 0.5, % 2 ve % Flik SPE dozlarının depolanan elmalarda, en düşük solunum değerlerine neden olduğu bulunmuştur. Ayrıca, klorofil kaybını azalttığı ve antosiyanin miktarını korumada etkili olduğu görülmüştür. Nişasta parçalanmasını kontrol meyvelerine oranla yavaşlatmıştır. SPE; suda çözünebilir kuru madde miktarı, indirgen ve toplam şeker miktarının azalmasına, titre edilebilir asitliğin yüksek olmasına yol açmıştır. Söz konusu madde, özellikle % Flik kullanım dozunda şiddetli acı benek görülmesine ve mantari çürüklüğün artmasına neden olmuştur.n Kalsiyumklorür uygulamasının (3 dakika süre ile 1 atm. basınç altında) % 2 ve % 4'lük dozlan, meyve eti sertliğini korumuş, solunumu azaltmada bir miktar etkili olmuştur. Aynı CaCİ2 dozları, meyvenin klorofil ve antosiyanin miktarını korumada etkili olurken, en yavaş nişasta parçalanmasına neden olmuştur. % 4'lük CaCfe uygulaması, SÇKM, indirgen şeker ve toplam şeker kriterlerinde en yüksek değerleri vermiştir. Buna karşın % 2 'lik CaCk uygulamasında söz konusu değer düşük bulunmuştur. CaCfe uygulamaları sonucunda, meyvedeki kalsiyum miktarı, artan doza bağlı olarak yükselmiştir. Buna karşın, acı benek ve mantari çürüklüğün azalması üzerinde CaCh uygulamasının etkili olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada, sıcak uygulamaları sırasında meyvelerde oldukça fazla ağırlık kayıpları meydana gelmiştir. Sıcak uygulaması sadece meyve eti sertliğini korumada etkili bulunmamış, ayrıca olgunlaştırmayı hızlandırması ile birlikte solunum oranını da arttırmıştır. Ayrıca, sıcak uygulaması elmalarda renk kaybına ve hızlı bir nişasta parçalanmasına neden olmuştur. Sıcak uygulaması ile beraber indirgen ve toplam şeker miktarlarında da artış görülmüştür. Sıcak + CaCİ2 uygulaması meyvelerin ağırlık kayıplarını arttırmış ancak meyve eti sertliğinin korunmasında da etkili olmuştur. Bu uygulamalar SÇKM, indirgen şeker ve toplam şeker miktarım arttırmış, acı benek ve mantari çürüklüğü azaltmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma sonuçları CaCl2 ve sıcak + CaCfe uygulamalarının acı benek oluşumunu ve mantari çürüklüğü azaltabileceğini göstermiştir. Araştırma bulguları ışığında depolama sırasında meyvelerde mantari çürüklük problemi mevcut ise, insan sağlığı açısından zararlı kimyasal maddeler yerine sıcak ve/veya sıcak+ CaCfc uygulamasının mantari çürüklüğün azaltılmasında etkili olacağım söylemek mümkündür. CaCl2 uygulaması acı beneği azalttığı gibi meyve kalitesinin sürdürülmesini de sağlamıştır. SPE uygulaması ise meyve kalitesini arttırmış ve meyvenin görünümünü de olumlu yönde etkilemiştir. Ancak, acı benek ve mantari çürüklüğü teşvik etmesi ise SPE'nin bir dezavantajı olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
m EFFECTS OF SEMPERFRESH, CALCIÜMCHLORIDE AND HEAT APPLICATIONS ON STORAGE OF GOLDEN DELICIOUS AND STARRING DELICIOUS APPLES SUMMARY In this research effects of Semperfresh (SPE), calciumchloride (CaCl2) and heat applications on fruit quality of Golden Delicious and Starking Delicious apple varieties have been investigated during their storage in 1998-1999. A randomized block design with split plots was used. This research was carried out in cold store of Vineyard Research Institute in Tekirdağ. Apples were stored at 0-4 °C with 85-90% relative humidity. The effects of various apple postharvest treatments on weight loss, fruit firmness, respiration rate, chlorophyll and antochyanin densities, starch content, soluble solid, reducing sugar, total sugar, fruit Ca content, bitter pit and mantari decay have been investigated. Results from applications of 0.5%, 1% and 2% SPE, 2 to 4% CaCl2 exposure to 38 °C for 4 days and combined effects of heat treatment plus 4% CaCl2 applications are summarized below. Every doses of SPE application resulted in reduction of fruit weight losses especially when 2% SPE was applied on the fruit, it maintained fruit firmness in this research. Consequently, applications of 0.5 %, 2% and 1 % SPE gave the lowest respiration rate values in the stored apples. Additionally it was also effective to reduce chlorophyll loss and to maintain antochyanin content. SPE application was more effective than control treatment reducing starch degradation. SPE applications caused reduction of water soluble solid contents, reducing sugar and total sugar contents. Especially severe bitter pit formation and fungal decay was observed by 1% SPE application. 2% and 4% CaCİ2 application, with pressure infiltration for 3 minutes at 1 atm, maintained firmness and reduced respiration rates in the stored apples. Same CaCl2 doses were effective to maintain fruit chlorophyll and antochyanin contents. Additionally it caused the smallest starch degradation rate in this study. The greatest values were obtained for soluble solids, reducing and total sugar contents with 4 % CaCl2 application. In contrast, application of 2 % CaCl2 showed lower values for the same parameters measured.IV Amount of calcium content in fruit flesh increased with increasing CaCl2 concentration and application. As noted, Ca applications may decrease bitter pit formation and fungal decay. In this research, during the heat applications fruit weight loss considerably increased. Heat application not only maintained firmness in the stored apples but also increased respiration rate together with ripening of fruits. Additionally, heat application caused color loss of apples and increased starch degradation rates. Heat application increased contents of soluble solids, reducing and total sugar in stored apples. Combined effects of heat + CaCfe applications increased fruit weight loss but maintained fruit firmness. These applications were effective to increase soluble solids, reducing and total sugar contents and to reduce bitter pit formation and fungal decay. In conclusion, this study has demonstrated that CaCfe and CaCl2 + heat applications can reduce bitter pit formation and fungal decay of stored apples. If fungal decay is a problem during the storage, instead of using hazardous chemicals, heat or heat + CaCfe applications can be effective to reduce fungal decay. Application of CaCfe can reduce bitter pit formation and maintain the quality apples. SPE applications can also increase fruit quality as well as fruit appearance. However its stimulation of bitter pit formation and fungal decay is one of the disadvantage of SPE.