The effects of hierarchy on mobile wireless sensor network coverage
Hiyerarşinin hareketli kablosuz algılayıcı ağların kapsama alanı üzerindeki etkisi
- Tez No: 180824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN SOLAK, DOÇ. DR. NAZİFE BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kapsama Alanı, Kablosuz Algılayıcı Ağlar, Hiyerarşi, Hareketlilikvii, Coverage, Wireless Sensor Networks, Hierarchy, Mobilityv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sahip oldukları ekonomik potansiyel ve geniş kullanım alanları sebebiyle son beş yıldakablosuz algılayıcı ağlar önemli bir araştırma konusu olarak ortaya çıkmıştır.Günümüzde kablosuz algılayıcı ağların en önemli problemlerinden birisi, hareketlialgılayıcılar söz konusu olduğunda, ağın enerji verimliliği ve uzun ömürlülüğünümuhafaza ederken yeterli kapsamanın sağlanmasıdır.Bu tezin amacı hareketli kablosuz algılayıcı ağı hiyerarşik olarak düzenlemenin enerjiverimliliğini ve / veya uzun ömürlülüğü geliştirip geliştirmediğini gözlemlemektir. Buvihedefe ulaşmak için düz ve hiyerarşik topolojiler içeren bir benzetim ortamı önerilmiş,performans ölçüleri ve ağ parametreleri tanımlanıp MATLAB ile kurulmuş sınamaortamında benzetimler gerçekleştirilmiştir. Benzetimlerden elde edilen performansölçümleri ve bu ölçümlerin ağ parametreleri ile olan ilişkileri yardımıyla hiyerarşikdüzenlemenin hareketli kablosuz algılayıcı ağların kapsama alanı üzerindeki etkisiincelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to their economic potential and widespread application areas, wireless sensornetworks have emerged as an active research topic during the last five years. One of thefundamental challenges in wireless sensor network research is the provision of sufficientcoverage while maintaining energy efficiency and longevity under sensor mobility.The purpose of this thesis is to observe the coverage and energy consumption dynamicsof a mobile wireless sensor network in a hierarchical architecture. To achieve this goalwe implemented a simulation environment with flat and hierarchical topologies.ivDefining performance metrics and network parameters we performed simulations inMATLAB test-bed. With the help of results obtained from simulations and performancemetrics? relation to networks parameters we investigated the effect of hierarchicalorganization on mobile wireless sensor network coverage.