Effects of Nb2O5 on the formation and properties of the Bi-based superconductors
Bi-tabanlı süperiletkenlerin oluşumu ve özelliklerine Nb2o5 katkılama etkileri
- Tez No: 180879
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSNÜ ÖZKAN, PROF.DR. NİZAMİ HASANLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Sıcaklıkta Süperiletken, Bi-tabanlı Süperiletkenler, Bi-2223 Fazı, Kritik Sıcaklık, Kritik Akım, AC Alınganlık.vii, High temperature superconductor (HTSC), Bi-based Superconductors, Bi-2223 phase, Critical Temperature, Critical Current, AC susceptibility.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZBi-TABANLI SÜPERİLETKENLERİN OLUŞUMU VE ÖZELLİKLERİNENb2O5 KATKILAMA ETKİLERİNader GhazanfariYüksek Lisans, Fizik BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü ÖzkanOrtak-Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nizami HasanliAğustos 2006, 56 SayfaBi-tabanlı süperiletkenlerin oluşumuna ve özelliklerine Nb2O5 katkılama etkileriçalışıldı. Büyüme teknikleri ile ilgili bilgi edinmek için süperiletkenler katıhalreaksiyonu (SSR) ve amonyum nitrat eriyiği (ANM) olmak üzere iki ayrı yöntemlesentezlendi. Her metotdan 5 adet olmak üzere x = 0.00, 0.05, 0.10, 0.20 ve 0.30değerleri olan 10 örnek hazırlandı.X-ışını kırınımı, tarama elektron mikroskop ve enerji soğurma metotları ile fazanalizleri, yapısal ve mikro-yapısal analizler yapıldı. Kritik sıcaklık ve kritik akımdeneyleri, elektromagnetik ölçüm sistemi ile gerçekleştirildi. Örneklerin kritikparametreleri AC alınganlık ve magnetizasyon yöntemleri ile de belirlendi.Nb katkılamanın, her iki yöntemde Bi-2223 fazının oluşumuna ve özelliklerineolumlu etki yaptığı gözlendi. ANM yöntemi ile Bi-2212 ve Bi-2223 fazlarının karışıkoluştuğu gözlenmiş fakat SSR yöntemi ile saf Bi-2223 fazı elde edilmiştir. Az orandaviNb katkılama ANM örneklerinin kritik sıcaklıklarını değiştirmemiş fakat SSRörneklerinin kritik sıcaklıklarını artırmıştır. Nb katkılama ile ANM örneklerininkritik akımları pek değişmemiş fakat SSR örneklerininkiler artmıştır.AC alınganlık ölçümleri Nb katkılamanın tanecikler arasındaki etkileşimleriküvvetlendıgını göstermiştir. Magnetizasyon ölçümlerinden bulunan kritik akımyoğunlukları yukarıda belirtilen kritik akımlarla nitelik olarak uyumludur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEFFECTS OF Nb2O5 ADDITION ON THE FORMATION AND PROPERTIESOF THE Bi-BASED SUPERCONDUCTORSNader GhazanfariM.S., Department of PhysicsSupervisor: Prof, Dr. Hüsnü ÖzkanCo-Supervisor: Prof. Dr. Nizami HasanliAugust 2006, 56 pagesEffects of Nb2O5 addition on the formation and properties of the Bi-basedsuperconductors were studied. The superconducting samples were synthesized bytwo different methods, the solid state reaction (SSR) and ammonium nitrate meltroute (ANM) to obtain information about the growth techniques. Ten samples (fivewith each method) with the chemical compositions of Bi1.6Pb0.4Sr2Ca2Cu3NbxOy,with x= 0.00, 0.05, 0.10, 0.20, and 0.30 were prepared.Phase identification, structural and microstructural analysis were carried out usingpowder X-ray diffraction method, scanning electron microscopy and energydispersive X-ray (EDX) analysis. The transition temperature and the critical currentmeasurements were carried out using the electromagnetic measurement system. Thecritical parameters of the samples were also determined by AC susceptibility andmagnetization measurements.ivImprovements in the formation of the Bi-2223 phase with Nb addition have beenobserved by both methods. The ANM method leads mixtures of Bi-2223 and Bi-2212 phases, but with the SSR method pure Bi-2223 phase was obtained.With small amounts of Nb addition the critical temperature, Tc, remains the same forANM samples and it increases for the SSR samples. For both series of samples Tcdecreases with further increase of Nb content. With Nb addition the critical currentsof the ANM sample almost remain the same and those of the SSR samples increases.Observations based on AC susceptibility measurements showed that Nb additionimprove inter-grain coupling. Inductive critical current densities obtained frommagnetization measurements agree with the critical currents stated above and showthat Jc increase with increase Nb content.