İki Dünya savaşı arasında şeflik sistemi: Türkiye örneği
The chiefdom system between the two World wars: The case of Turkey
- Tez No: 454426
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELKİF POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Faşizm, Otoriter Rejim, Totaliter Rejim, Şeflik, Tek Parti, Fascism, Authoritarian Regime, Totalitarian Regime, Chiefdom, One Party
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
İki Dünya Savaşı arasındaki dönem radikal değişim ve dönüşümlerin yaşandığı bir süreç olmuştur. Bu durum Avrupa'da özellikle Almanya ve İtalya'da otoriter/totaliter yapıların ortaya çıkmasına ve güçlü lider anlayışına vurgu yapılmasına neden olmuştur. Mustafa Kemal önderliğinde kurulan yeni devlet modeli de Avrupa'da yaşanan süreçten etkilenmiştir. Bu etkileşimle birlikte tek partiye dayalı otoriter bir yapı ve gücünü liderin otoritesinden alan Şeflik sistemi uygulanmıştır. Çalışmamızda, Avrupa'da ortaya çıkan faşist ideolojinin tarihsel arka planı ve ortaya çıktığı dönemin koşulları, Türkiye kurulan tek partili yapının inşası ve Avrupa'daki otoriter-totaliter rejimlerden etkileşimi, tek parti döneminde fiili olarak uygulanan şeflik sisteminin özellikleri ve yansımaları incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The period between two World war have been a process that radical changes and transformations occurred. This situation caused occurrence of authoritarian/totalitarian structures in Europe especially in Germany and Italy and caused emphasizing onstrong leader mentality. The new state model which has been established under the leadership of Mustafa Kemal also influenced by the encountered process in Europe. With that interaction a one party based authoritarian structure and Chiefdom system which derives its power from the authority of leader has been implemented. In our study, historical background and conditions of the fascist ideology that occurred in Europe, construction of one party structure which established in Turkey and its interaction with authoritarian/totalitarian regimes in Europe, features and reflections of the Chiefdom system which have been implemented at one party period have been tried to examine.