The differential item functioning (dif) analysis of mathematics items in the international assessment programs
Uluslararası değerlendirme çalışmalarında kullanılan matematik sorularının madde yanlılığı yöntemleri kullanılarak incelenmesi
  1. Tez No: 180942
  2. Yazar: HÜSEYİN HÜSNÜ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Yanlılığı, Sınırlandırılmış Faktör Çözümlemeleri, Mantel-Haenszel Yöntemi, Madde Tepki Kuramı En Çok Olabilirlik OranAnalizi, Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Bilgisi Çalışması (TIMSS), Uluslararası Öğrenci Başarısını Belirleme Programı (PISA), Differential Item Functioning, Restricted Factor Analysis, Mantel-Haenszel Method, Item Response Theory Likelihood Ratio Analysis, ThirdInternational Mathematics and Science Study (TIMSS), Programme forInternational Student Assessment (PISA)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Ülkeler kendi matematik başarılarını, küreselleşen dünyadakirakipleriyle karşılaştırma ihtiyacı duymaktadırlar. Bu bağlamda, TIMSS vePISA 2003 gibi, 1960lı yıllardan beri yapılan kültürler-arası çalışmalar,ülkelerdeki matematik eğitimini değerlendirmek ve geliştirmek için genişbakış açıları sağlamaktadır. Ancak farklı ülkelerdeki farklı kültürel yapılar vebu ülkelerin çoğunlukla farklı dilleri konuşuyor olmaları, uluslararasısınavlarda kullanılan testlerle, bunların ilgili ülke dillerine uyarlanmışhallerinin farklı kültürler arasında aynı şekilde çalışıp çalışmadığının, veyabaşka bir deyişle denk olup olmadığının incelenmesini gerekli kılmıştır.Bu bağlamda, söz konusu çalışma TIMSS-1999 ve PISA 2003uluslararası sınavlarının matematik başarı testlerinin kültürler arasıdenkliğini, ve matematik başarısı kavramının altında kültürlere has özgülyapılar olup olmadığını araştırmıştır. Bu amaçla, TIMSS-1999 ve PISA 2003Türkçe ve İngilizce versiyonlarındaki matematik başarı testi maddeleri, (a)farklı dildeki test maddelerinin psikometrik özellikleri, ve (b) maddelerin farklıdil testler arasında yanlı çalışmasının muhtemel sebepleri açılarındandeğerlendirilmiştir. Yanlı çalışan maddelerin tespitinde, SınırlandırılmışFaktör Çözümlemeleri, Mantel-Haenszel Yöntemi, ve Madde Tepki KuramıEn Çok Olabilirlik Oran Analizi yöntemleri kullanılmıştır.Sonuçlar, hem TIMSS hem de PISA çalışmalarında kullanılan bazımaddelerde kültürel denklik açısından problemler olduğunu ortay koymuştur.Ancak her iki çalışmada kültürler arası karşılaştırmayı mümkün kılabilecekuygun madde alt grupları vardır.PISA çalışmasında, madde yanlılığı tespitinde kullanılan farklımetotların sonuçları arasında yüksek derecede uyum tespit edilmiştir. Ancak,TIMSS çalışmasında, yanlı çalışan madde sayısının fazla olması,maddelerin tahmin ve ayırt edicilik indislerindeki farklılıklar bu uyumu kaydadeğer ölçüde bozmuştur.Çalışma ayrıca, bilgi düzeyinde ve rutin işlem becerisi gerektirensoruların, aynı yetenekteki Türk öğrencilere kıyasla Amerikalı öğrencilerikayırma ihtimalinin daha az olduğunu, buna karşılık birden çok durumunkarşılaştırılıp bir karara varılmasını ve bu kararın ifade edilmesini gerektirengerçek yaşamla ilgili soruların ise Türk öğrencileri kayırma ihtimalinin dahaaz olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Cross-cultural studies, like TIMSS and PISA 2003, are beingconducted since 1960s with an idea that these assessments can provide abroad perspective for evaluating and improving education. In additioncountries can assess their relative positions in mathematics achievementamong their competitors in the global world. However, because of thedifferent cultural and language settings of different countries, theseinternational tests may not be functioning as expected across all thecountries. Thus, tests may not be equivalent, or fair, linguistically andculturally across the participating countries. In this context, the presentstudy aimed at assessing the equivalence of mathematics items of TIMSS1999 and PISA 2003 across cultures and languages, to find out ifmathematics achievement possesses any culture specific aspects.For this purpose, the present study assessed Turkish and Englishversions of TIMSS 1999 and PISA 2003 mathematics items with respect to,(a) psychometric characteristics of items, and (b) possible sources ofDifferential Item Functioning (DIF) between these two versions. The studyused Restricted Factor Analysis, Mantel-Haenzsel Statistics and ItemResponse Theory Likelihood Ratio methodologies to determine DIF items.The results revealed that there were adaptation problems in bothTIMSS and PISA studies. However it was still possible to determine asubtest of items functioning fairly between cultures, to form a basis for across-cultural comparison.In PISA, there was a high rate of agreement among the DIFmethodologies used. However, in TIMSS, the agreement rate decreasedconsiderably possibly because the rate of differentially functioning itemswithin TIMSS was higher, and differential guessing and differentialdiscriminating were also issues in the test.The study also revealed that items requiring competencies ofreproduction of practiced knowledge, knowledge of facts, performance ofroutine procedures, application of technical skills were less likely to bebiased against Turkish students with respect to American students at thesame ability level. On the other hand, items requiring students tocommunicate mathematically, items where various results must becompared, and items that had real-world context were less likely to be infavor of Turkish students.