Development of synthetic methodologies directed towards the generation of five membered ring allenes
Beş üyeli siklik allenlerin sentezine yönelik sentetik çalışmalar
- Tez No: 180964
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Allen, Siklik Allen, Siklopenta-1, 2-dien, Karben, Doering-Moore-Skattebol metodu, 4-Benzokinon, Fenol, İndirgeme.vii, Allene, Cyclic Allene, Cyclopenta-1, 2-diene, Carbene, Doering-Moore-Skattebol Method, 4-benzoquinone, phenol, reduction.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
ÖZBEŞ ÜYELİ SİKLİK ALLENLERİN SENTEZİNE YÖNELİK SENTETİKÇALIŞMALARAlgı, FatihDoktora, Kimya BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin BalcıHaziran 2006, 194 sayfaAllenler kümüle dien sisteminin oluşturduğu uzamış tetrahedronun kiral özellikgöstermesi ve diğer C-C çift bağlarına göre daha reaktif olmaları nedeniylekimyacıların her zaman ilgisini çekmektedir.Allenler ideal olarak ortogonal substitient çiftleriyle doğrusal bir geometriyesahiptirler. Dokuz ve daha fazla karbon atomu içeren siklik allenler göreceliolarak gerilimsizdir. Bununla beraber halka küçüldükçe düzlemsel olan allen, ikiçift bağdaki Ï bağı enerjisi artan gerilim enerjisini dengeleyemeyene dekbükülecektir. Ayrıca halka gerilimi, ortogonal ligandları düzlemsel yapıya doğruzorlayacaktır. Elektronik yapıları allenleri bir hayli kararsız ara ürünler halinegetirir. Bu nedenle temel sorulardan bir tanesi halka büyüklüğünün Ï bağırotasyon bariyerine etkisinin ne olduğudur.Bu çalışmada beş üyeli gerilimli siklik allenlerden 1-3'ün sentezini hedef alansentetik metotlar geliştirilecek ve bunun yanı sıra sözkonusu metotlarla eldeedilecek araştırma sonuçları derlenecektir. Ayrıca 1,4-benzokinonların (4) kolaycavihidrokinonlara (5) indirgenmesini sağlayan yeni ve etkin bir yöntemgeliştirilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEVELOPMENT OF SYNTHETIC METHODOLOGIESDIRECTED TOWARDS THE GENERATION OFFIVE MEMBERED RING ALLENES:Algı, FatihPh.D., Department of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Metin BalcıJune 2006, 194 pagesChemists have always been fascinated by the cumulated diene system of alleneswith its extraordinary properties such as the axial chirality of the elongatedtetrahedron and a higher reactivity than non-cumulated C-C double bonds.The equilibrium geometry for an allene is linear with orthogonal pairs ofsubstituents. An allene incorporated into a carbocyclic ring of nine or more carbonatoms is relatively unstrained. However, if the ring size is decreased, the linearperpendicular allene will be twisted and bent until, at some point, the energygained by Ï bonding in the two double bonds will be insufficient to offset theincreased strain. Furthermore, ring constraints will exert torsion toward a planararrangement of ligands. Therefore, one of the fundemantal questions is theinfluence of ring size on the barrier to Ï bond rotation.Herein we wish to unveil a review of our research related to desperately seekingfor five membered ring allenes such as, cyclopenta-1,2-diene (1) and some of itsivderivatives, e.g. 2, and 3. Furthermore, we will address a simple, mild andefficient method for the reduction of 1,4-benzoquinones 4 to correspondinghydroquinones 5.