Cephamycin C production by streptomyces clavuligerus mutants impaired in regulation of aspartokinase
Aspartokinaz denetimi ortadan kaldırılmış streptomyces clavuligerus mutantlarında sefamisin C üretiminin araştırılması
  1. Tez No: 180991
  2. Yazar: ARAZ ZEYNİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ, DR. SEDEF TUNCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Streptomyces clavuligerus, aspartokinaz, sefamisin Cbiyosentezi, kimyasal mutajenez, geri bildirim inhibisyonu, deregüle mutant, antibiyotik biyosentezi.vii, Streptomyces clavuligerus, aspartokinase, cephamycin C biosynthesis, chemical mutagenesis, feedback inhibition, deregulated mutant, antibioticbiosynthesis.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Aspartokinaz enzimi, aspartat ailesi amino asitleri biyosentetik yolunun ilkenzimidir. Sefamisin C, Streptomyces clavuligerus tarafından ikincil ürün olarakbu yolun lizin dalından itibaren üretilen bir antibiyotiktir. S. clavuligerus'a aitaspartokinaz enzimi üzerindeki çalışmalar, bu enzimin aspartat metabolik yolununson ürünleri olan treonin ve lizin ile geri bildirimli olarak inhibe edildiğinigöstermiştir. Sefamisin C üretiminde karbon akışının hız sınırlayıcı aşamasınıaspartat yolunun lizin çatalının oluşturduğu bilinmektedir. Bunlara dayanarak,enzimin regulasyon bölgelerine karşılık gelen gen bölgelerinde yapılacakmutasyonların sefamisin C üretiminde artışa neden olacağı beklenmektedir.viBu çalışmanın amacı, aspartokinaz denetimi ortadan kaldırılmış S. clavuligerusmutantları elde ederek aspartokinaz geninde geri bildirim denetiminden sorumlunokta mutasyonları belirlemektir. Bu amaçla, mikroorganizmada spontanmutasyon hızını artırmak için kimyasal mutajenez tekniği uygulanarak, S-(2-aminoetil)-L-sistein anti-metabolit maddesine karşı dirençli bir S. clavuligeruspopulasyonu elde edilmiştir. Elde edilen mutantların aspartokinaz aktvitiveleribelirlenerek enzim geri bildirim duyarsızlığı için taranmış ve en yüksekderegülasyona sahip mutant sefamisin C üretimi bakımından incelenmiştir.Sonuçlar, bu mutantta sefamisin C spesifik üretiminde 2 misli artış olduğunugöstermiştir.β-laktam antibiyok sınıfının bir üyesi olarak sefamisin C tıbbi alanda önemesahiptir. Elde edilen mutant sefamisin C'nin endüstriyel üretimi için uygun adayolabilir.
Özet (Çeviri)
Aspartokinase is the first enzyme of the aspartate family amino acids biosyntheticpathway. Cephamycin C is a β-lactam antibiotic produced as a secondarymetabolite via the enzymatic reactions in the lysine branch of this pathway inStreptomyces clavuligerus. The aspartokinase activity of S. clavuligerus is underconcerted feedback inhibition by two of the end product amino acids, lysine plusthreonine. It is also known that carbon flow through the lysine branch of theaspartate pathway is rate limiting step in the formation of cephamycin C.ivTherefore, genetic alterations in the regulatory regions of the aspartokinaseenzyme are expected to lead to an increased cephamycin C production.The aim of this study was to obtain S. clavuligerus mutants that possessaspartokinase enzyme insensitive to feedback inhibition by lysine and threonine,identification of the mutation(s) accounting for the resistance being the ultimategoal. For this aim, chemical mutagenesis was employed to increase randommutation rate and a population of lysine anti-metabolite resistant S. clavuligerusmutants that can grow in the presence of S-(2-aminoethyl)-L-cysteine wasobtained. The mutants were screened for their aspartokinase insensitivity viaenzyme assays and one mutant exhibiting the highest level of deregulation wasassessed for its cephamycin C production. The results revealed a 2-fold increase inspecific production of the antibiotic.As a member of β-lactam class antibiotics, cephamycin C has an importance inmedicine. Therefore, the mutant strain obtained might be a candidate for industrialproduction of the compound.