Optimization of backhoe-loader mechanisms
Kazıcı-yükleyici mekanizmalarının optimizasyonu
- Tez No: 181005
- Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritma, Mekanizma Optimizasyonu, Kazıcı-Yükleyici Mekanizmasıv, Genetic Algorithm, Mechanism Optimization, Backhoe-LoaderMechanismiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı kazıcı-yükleyici mekanizmalarının yükleyici performansınıoptimize etmek üzere bir bilgisayar programı geliştirmektir. Yükleyici mekanizmasıkarmaşık olduğundan ve mekanizmanın uzuv boyutları ile yerleştirilmesinde çeşitlisınırlamalar olduğundan mekanizmaların sentezinde kullanılan optimizasyonyöntemlerini uygulamak zordur. Mekanizma tasarım parametrelerinin değerlerinibelirlemek için Genetik Algoritma kullanılmıştır. Mekanizma üzerinde bazısınırlamalar sağlanmaya çalışılırken aynı zamanda makinanın kol ve kova koparmakuvvetleri artırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a computer program to optimize the performance ofloader mechanisms in backhoe-loaders. The complexity and the constraints imposedon the loader mechanism does not permit the use of classical optimization techniquesused in the synthesis of mechanisms. Genetic algorithm is used to determine thevalues of the design parameters of the mechanism while satisfying the constraintsand trying to maximize breakout forces that the machine can generate.