Novel studies on the chemoenzymatic synthesis of polychlorinated bicyclic systems and the synthesis of C2 and C3 symmetric chiral ligands
Poliklorlu bisiklik sistemlerin kemoenzimatik sentezi ve C2 ve C3 simetrik kiral ligandların sentezi üzerine özgün çalışmalar
- Tez No: 181006
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrolazlar, hekzakloronorbornen türevleri, C2 ve C3 simetrikbileşikler, Hydrolases, hexachloronorbornene derivatives, C2 and C3 symmetriccompounds
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Optikçe aktif poliklorlu bisiklik sistemler, karmaşık hedef moleküllerin sentezi içinönemli başlangıç maddeleridir. Çalışmanın birinci bölümünde, birçok rasemik vemezo hekzakloronorbornen türevinin sentezi, hekzaklorosiklopentadienden başlanarakbaşarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Enantiyomerce zenginleştirilmiş asetoksimetiltürevi (-)-2 ve hemiester (-)-6 birçok hidrolaz tipi enzim kullanılarak yüksek e.e.değerleriyle sentezlenmiştir. (-)-2'nin mutlak konfigürasyonu, mutlak konfigürasyonuliteratürde mevcut olan (-)-7'ye dönüştürülerek belirlenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, C2 simetrik kiral ligand (-)-11 ve C3 simetrik kiraltriamit türevi (-)-12, L-prolinden başlanarak yüksek kimyasal verimlerlesentezlenmiştir. Bu çalışmalarla bağlantılı olarak, monoamit türevi (-)-14 ve C2simetrik diamit türevi (-)-15'in sentezleri, uygun miktarda L-prolin kullanılarakbaşarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Optically active polychlorinated bicyclic systems are important starting materials forthe synthesis of complex target molecules. In the first part of the study, the synthesesof several racemic and meso hexachloronorbornene derivatives were executedsuccessfully, starting from hexachlorocyclopentadiene. The enantio-enrichedacetoxymethyl derivative (-)-2 and the hemiester (-)-6 were synthesized in high e.e.values by using several hydrolase type enzymes. The absolute configuration of (-)-2was determined by transforming it to the corresponding norbornene derivative (-)-7with known absolute configuration.In the second part of the study, C2 symmetric chiral ligand (-)-11 and C3 symmetricchiral triamide derivative (-)-12 were synthesized in high chemical yields startingfrom L-proline. In connection to these studies, the syntheses of the monoamidederivative (-)-14 and the C2 symmetric diamide derivative (-)-15 were achieved byusing appropriate amounts of L-proline.