The use of design consultancy for companies producing furniture on contract basis: The case of a medium sized company in Turkey
Sözleşme ile mobilya üretimi yapan firmalarda tasarım danışmanlığı hizmeti: Türkiye de orta ölçekli bir firmanın bir alan çalışması ie incelenmesi
- Tez No: 181070
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÜNER MUTAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İç Mimari ve Dekorasyon, Industrial and Industrial Engineering, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Tasarım ve sözleşmeli çalışma etkinlikleri, Türk mobilyaendüstrisinde tasarım, tek-kerelik üretim, iç mekan tasarımı, yapı sektörüvii, Design and contracting, Furniture design in Turkey, one-of-a-kind-production, interior design, construction industryv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bir sözleşme çerçevesinde müşterilerin tasarım ve tanımlarına göre mobilyaüretimi olan sözleşmeli mobilya üretimi Türkiye`de orta ve küçük ölçeklifirmalarda gerçekleştirilmektedir. Bu ?tek kerelik? üretim biçimi alt-işverenlikyoluyla mobilya üreten küçük ve orta ölçekli işletmelere parça üretim olanağısağlayabilmektedir. Bu tez çalışması ile böyle bir üretim organizasyonundaha sağlıklı yürütülmesini sağlamak adına, sözleşme ile mobilya üretimindetasarım hizmetlerinin ne şekilde kullanılması gerektiğinin anlaşılmasıamaçlanmaktadır. Ayrıca, bu üretim organizasyonunun mobilya kobilerineyapacağı katkılar hakkında öngörü elde edilmesi hedeflenmektedir.Tez içerisinde, literatür çalışması ile sözleşmeli çalışma etkinliklerinin genelyapısı ve bu kapsamda tasarım hizmeti inceleniyor. Ürün geliştirmesüreçlerinde tasarım danışmanlığı yöntemleri inceleniyor. Yapı sektöründevitasarım hizmetinin nasıl kullanıldığı araştırılıyor. Türk mobilya kobilerininüretim ve tasarım imkanları hakkında bilgi toplanıyor.Bir alan çalışması ile sözleşmeli mobilya üretimi yapan bir mobilya firmasınınüretim planlama süreçleri inceleniyor ve öğreniliyor. Bu iki grup verikarşılaştırılarak tasarım hizmeti kullanımı hakkında sonuçlar elde ediliyor.
Özet (Çeviri)
Contract furniture which is manufactured depending on the client?s design orspecification requirements on a contract basis is executed in small andmedium sized furniture companies in Turkey. This ?one-of-a-kind? productionorganization provides component manufacturing opportunity to furnitureSMEs via subcontracting. In this study, the use of design consultancy isinvestigated to understand how it should be used in the current organization,in order to implement this production system efficiently. This study alsoexamines contract furniture production to have foresight for the developmentof furniture SMEs in Turkey.In a literature review, the generic context of contracting activities in relation todesign activity is investigated. Methods of design consultancy use in productdevelopment processes are searched. Design consultancy in constructionindustry is examined Data about design and production capabilities ofTurkish furniture SMEs is collected. Production planning processes of aivcontract furniture company was investigated and discussed in a case study.These two groups of data were compared in order to drive conclusions.