An agent-based alert distribution system for intelligent healthcare monitoring
AKILLI SAĞLIK TAKİBİ İÇİN AJAN-TABANLI UYARI DAĞITIM SİSTEMİ
  1. Tez No: 181151
  2. Yazar: BUĞRAHAN AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: e-Sağlık, Medikal Uyarı Sistemleri, Akıllı Ajanlar, Kurallar2, e-Health, Medical Alert Systems, Intelligent Agents, Rules2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bilgi teknolojilerinde yaşanan ileri düzey gelişmelerle beraber, e-Sağlık alanı da hemdaha iyi sağlık hizmeti vermek için hem de sektördeki masrafları azaltmak doğrultusundabir yönelim göstermektedir. Hastaları kendi evlerinde takip etmek, yaşlanan toplumlarlaberaber e-Sağlık sektörünün önemli bir dalını oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada,akıllı sağlık takibi için bir ajan-tabanlı uyarı sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem, alınanuyarı mesajı isteklerini analiz ettikten sonra uyarı mesajını gereken yapıda oluşturup ilgilisağlık sektörü kullanıcısına uygun iletişim kanalı yoluyla gönderir. Kılavuz yürütmesistemi, alıcı verilerine dayalı uyarı mesajı isteklerini üretir ve uyarı ajanını bilgilendirir.Alındı bildirimi ve mesaj yönlendirme özelliklerine sahip, sistem adına uyarı mesajlarıgönderen ve her zaman aktif olan bir çoklu-ajan platformu geliştirilmiştir. Çoklu-ajanplatformu sistemdeki her bir hasta için bir hasta uyarı ajanına sahiptir. Ayrıca bir kuralmotoru, ajanlarla sisteme gelen uyarı mesajı isteklerini analiz etmek amacıyla koordineedilmiştir. Bu yapı gelen uyarı mesajı istekleriyle, kullanıcı tarafından belirtilenözellikleri birbirine bağlar. E-posta mesajlaşması, SMS ve MSN anında mesajlaşmaları,1sağlık sektörü kullanıcılarına ulaşmak için kullanılacaktır. Bunlara ilaveten, sağlıksektörü kullanıcılarının akıllı sağlık takibi için ajan-tabanlı uyarı sistemini yönetmeleriiçin, uyarı mesajı alma kurallarını belirtmek, kişisel ve iletişim bilgilerini tanımlamak vediğer ek özellikler için, web-tabanlı kullanıcı arayüzleri geliştirilmiştir.Bu tez kapsamında sunulan çalışma, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenenSAPHIRE projesinin bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the high-level developments in the information technologies, there is a bigmovement in the e-health area both to give better healthcare services and to reducecost. Monitoring the patients from their home location is one of the importantbranches of e-health with the aging societies. In this work, an agent-based alert systemis introduced which analyzes the alert message requests and sends the alert messageswithin the appropriate structure and communication channel to the related healthcareuser. A guideline execution system produces the alert requests based on sensor dataand informs the alert agents.A multi-agent platform is developed which proactively sends the alert messages onbehalf of the system with acknowledgement and message routing abilities. The multi-agent platform has patient alert agents for each patient in the system. A rule engine iscooperated with agents for the analysis of the alert message requests to bind theserequests with the healthcare user specifications. E-mail messaging, SMS and MSNInstant messaging are used to reach the healthcare users. Additionally, web-based userinterfaces are developed for healthcare users to manage the alert system for intelligent1healthcare monitoring by specifying alert message receiving rules, personal andcontact information, and some more additional options.The work presented in this thesis is realized as a part of the SAPHIRE project fundedby the European Commission.