The effect of diabetes on rat skeletal muscle tissues at molecular level
Diyabetin sıçan iskelet kas dokuları üzerindeki etkilerinin moleküler düzeyde incelenmesi
  1. Tez No: 181163
  2. Yazar: ÖZLEM BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERİDE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: FTIR spectroscopy, diabetes, skeletal muscle, skeletalmuscle fiber types
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada streptozotocin enjeksiyonu ile oluşturulan diabetesmellitus hastalığının yavaş ve hızlı kasılan iskelet kasları üzerindekietkisi Fourier Dönüşüm Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) ile molekülerdüzeyde incelenmiştir.Diabetes mellitus karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını etkileyenkronik bir hastalıktır, ve yetersiz insulin salgılanmasından kaynaklananhiperglisemi ile tanımlanmaktadır. Diyabetin etkileri pek çok dokudagörülür ve neden olduğu önemli komplikasyonlar arasında kalp veböbrek yetmezliği, karaciğer bozuklukları sayılabilir. skelet kasıkarbonhidrat ve lipid metabolizmasını belirleyen başlıca dokular arasındayer aldığından diyabetten en fazla etkilenen dokulardandır. Yapısalorganizasyonu ve matabolik özellikleri birbirinden farklı iki ana kas lifiçeşidi vardır: tip I (yavaş kasılan) ve tip II (hızlı kasılan).FTIR sonuçları diyabetik iskelet kaslarında artmış lipoliz ve proteinyıkımı ya da azalmış protein sentezini gösteren lipid ve protein içeriğindeönemli bir azalma tespit etmiştir. Ayrıca protein yapısı vekonformasyonunda değişiklikler gözlenmiştir. Diyabette, kas membranelipidlerinin daha düzenli olduğu ve doymamış lipid miktarında,muhtemelen lipid peroksidasyonundan kaynaklanan, bir artış olduğugösterilmiştir. Diyabet iskelet kaslarında nükleik asit miktarında,özellikle RNA miktarında, ve membrane yapısındaki hidrojen-bağlıfosfolipidlerin miktarında azalmaya neden olmuştur.İncelenen bütün spektral parametreler yavaş kasılan iskelet kasdokusunun diyabetten daha çok etkilendiği bulunmuştur. Sonuç olarak,FTIR spektroskopisi diyabetin iskelet kas dokuları üzerindeki etkilerinimoleküler düzeyde incelemek için kullanışlı bir araç olarakgörünmektedir.Anahatar Kelimeler: FTIR spektroskopisi, diyabet, iskelet kası, iskeletkas lifi çeşitleri
Özet (Çeviri)
In the present study Fourier Transform Infrared Spectroscopy was usedto examine the effects of streptozotocin-induced diabetes mellitus on thestructural components of slow- and fast-twitch rat skeletal muscles, atmolecular level.Diabetes mellitus is a chronic disorder of carbohydrate, fat and proteinmetabolism, which is characterized by hyperglycemia caused by adefective or deficient insulin secretory response. The effect of diabetes isseen on a variety of tissues leading to important secondary complicationssuch as kidney failure, liver dysfunction, cardiac disorders, etc. Skeletalmuscle is one of the major tissues determining carbohydrate and lipidmetabolism in the body; therefore, is one of the target tissues of diabetes.The two main types of muscle fibers are type I (slow-twitch) and type II(fast-twitch) fibers; having different structural organization andmetabolic features.The FTIR spectra revealed a considerable decrease in lipid and proteincontent of diabetic skeletal muscles, indicating an increased lipolysis andprotein breakdown or decreased protein synthesis. Moreover changes inprotein structure and conformation were observed. In diabetes, musclemembrane lipids were more ordered and the amount of unsaturated lipidswas decreased possibly due to lipid peroxidation. Diabetes caused adecrease in the content of nucleic acids, especially RNA, and hydrogenbonded phospholipids in the membrane structures of skeletal muscles.In all of the spectral parameters investigated slow-twitch muscle wasmore severely affected from diabetes. Thus, FTIR spectroscopy appearsto be a useful method to evaluate the effect of diabetes on skeletal muscletissues at molecular level.