Sucuk üretiminde değişik starter kültürler ve farklı nitrit seviyelerinin biyojen amin oluşumu üzerine etkileri
Effects of various starter cultures and different nitrite levels on the formation of biogenic amines in sucuk production
  1. Tez No: 181478
  2. Yazar: HÜSEYİN GENÇCELEP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜKERREM KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyojen amin, sucuk, nitrit, starter kültüri, Biogenic amines, sucuk (Turkish dry fermented sausages), nitrite, starter culturesii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Araştırmada, sucuk üretiminde ticari starter kültürlerin (Kontrol, Starter A: Lactobacillussakei+Staphylococcus carnosus, Starter B: Pediococcus acidilactici+ Staphylococcusxylosus+Lactobacillus curvatus ), nitrit seviyelerinin (0, 75 ve 150 ppm) ve olgunlaşmasüresinin biyojen amin oluşumu üzerine etkileri incelenmiştir. Olgunlaşmanın belirligünlerinde sucuk örneklerinin pH, aw (su aktivitesi), %nem ve NPN (protein tabiatındaolmayan azot), nitrit, %ağırlık kaybı değerleri ile laktik asit bakteri,Micrococcus/Staphylococcus, Enterobacteriaceae, maya-küf sayımları yapılmıştır. Ayrıcaörnekler biyojen amin (triptamin, feniletilamin, putresin, kadaverin, histamin, tiramin,spermidin ve spermin) analizine tabi tutulmuştur.Starter kültür kullanımı triptamin, putresin, kadaverin ve tiramin miktarlarının azalmasınaneden olmuş (p0,05) bulunmamıştır. Nitrit kullanımının spermin ve spermidin hariç biyojen aminoluşumunu etkilediği belirlenmiştir. Nitritsiz örneklerde triptamin, feniletilamin, putresin,kadaverin ve tiramin miktarlarının nitritli örneklere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.2006, 130 sayfa
Özet (Çeviri)
In research, the effects of commercial starter cultures (Control, Starter A: Lactobacillussakei+Staphylococcus carnosus and Starter B: Pediococcus acidilactici+ Staphylococcusxylosus+Lactobacillus curvatus), nitrite levels (0, 75 and 150 ppm) and ripening time onformation of biogenic amines in sucuk were investigated. In certain periods during ripening ,pH, aw (water activity), moisture %, NPN (nonprotein nitrogen), nitrite, weight lose %, lacticacid bacteria, Micrococcus/Staphylococcus, Enterobacteriaceae, moulds-yeasts counts andbiogenic amine levels (tryptamine, phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine,tyramine, spermidine and spermine) were analyzed.The addition of starter cultures significantly decreased levels of tryptamine, putrescine,cadaverine and tyramine but had no effect on spermidine and spermine in comparison withcontrol groups. No significant statistical differences (p>0,05) were observed in the samplescontaining starter culture A and B on the formation of biogenic amines. Use of nitrite insucuks production effected on the formation of biogenic amines except for spermidine andspermine. Samples without nitrite had higher tryptamine, phenylethylamine, putrescine,cadaverine and tyramine than nitrite added samples.2006, 130 pages