Bazı olefinlerin pifa [feniliyodo-bis(triflorasetat)] ile oksidasyonlarının incelenmesi
Investigation of pifa [phenyliodine(III) bis(trifluoroacetate)] oxidations to some olefins
- Tez No: 181492
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SERDAR GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: PIFA, siklik alkenler, bisiklik alkenler, lineer aklenler, PIFA, cyclic olefins, bicyclic olefins, lineer olefins
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Hipervalent-iyodin bileşikleri birçok reaksiyon türünde kullanılabilme özelliklerinden dolayıönemli bileşiklerdir. Olefinlerin oksidasyonları metilen klorürün reflüks sıcaklığında yapılarakbaşarıldı. Çalışmamızda bu bileşiklerden olan P FA kullanılarak olefinlere katılma reaksiyonlarıincelendi. Bu olefinleri Lineer, monosiklik ve bisiklik olefinler şeklindesınıflandırabiliriz.Lineer olefinlerden stiren, trans-ve cis-stilben P FA oksidasyonu yapıldı.Reaksiyonlar sonunda 1,2-bis(trifloroasetat)-feniletan, dl-ve meso-1,2-difeniletan-1,2-bis(trifloroasetat) yüksek verimlerle elde edildi. Monosiklik olefinlerden siklohekzen,sikloheptatrien, 1,3- ve 1,4-siklohekzadien P FA oksidasyonları yapıldı. Bu katılmaların enilginç yanı; 1,4-siklohekzadien sisteminde siklopropan halkasının P FA oksidasyonu yardımıylaoluşması ve ayrıca sikloheptatrienden de kantitatif verimle benzaldehit elde edilmesidir. Bisikliksistemlerden özellikle norbornen ve benzo türevlerine katılmaları incelendi. Bu sistemlerde tıpkıliteratürde brom katılmalarında olduğu gibi; Wagner-Meervein tipi düzenlenmelere yatkınolduklarından bu katılmalara benzer katılma ve düzenlenme reaksiyonları gözlendi. Yapılanreaksiyonlarda elde edilen ürünler yüksek verimlerle sentezlendi ve kolon kromatografisi ilesaflaştırıldı.2006, 107 sayfa
Özet (Çeviri)
Hypervalent iodine reagents have been used extensively in organic synthesis because oftheir application in several reactions. The oxidative acetylation has been studied byusing PIFA in methylene chloride under reflux condition. We classify alkenes such aslinear, mono cyclic and bicyclic olefins.The PIFA oxidation of linear alkenes such as styrene, cis- and trans stilben wasperformed and the 1-phenyletan-1,2-diole, dl- and meso-1,2-diphenyletan-1,2-bis(triflouroacetate) were obtained in high yield. Cyclohexene, cycloheptatriene, 1,3-cyclohexadiene and 1,4-cyclohexadiene which are monocyclic alkenes were alsooxidized with PIFA. The most interesting results of these oxidation reactions are toproduce cycloprapane ring from 1,4-cyclohexadiene and yield quantitativelybenzaldehyde from cycloheptariene. We studied the reactivity of unsaturated bicyclicsystems such as norbornene and its derivatives. These compounds have a large tendencyto undergo Wagner-Meervein type rearrangement same as bromine addition reactions.Products were separated by coloumn chromatography and obtained in high yields.2006, 107 pages